Augalai

Anyžinis lofantas

Anyžinis lofantas

Anyžinis lofantas (lophanthus anisatus Benth.) – notrelinių (Lamiaceae Lindl.) šeimos vienmečiai, žemaūgiai augalai iš Viduržemio jūros pakrantės.

šeimos dekoratyvus, daugiametis žolinis augalas, kilęs iš Šiaurės Amerikos. Lietuvoje dar mažai paplitęs. Anyžinis lofantas dar vadinamas pankoline kinmėte (Agastache foeniculum Ktze.). Augalas vertinamas kaip labai kvapnus, medingas ir vaistinis augalas. Teigiama, kad iš hektaro, apsodinto anyžiniu lofantu, bitės prineša tiek pat medaus kaip ir iš hektaro, apsodinto liepomis arba baltosiomis akacijomis

Užauga 80 -120 cm aukščio.

Žydi nuo birželio vidurio iki spalio mėn.

Žiedai – ryškiai violetiniai arba melsvi.

Anyžinis lofantas dirvai nėra reiklus, turi gerai išvystytą šaknų sistemą, nebijo sausros. Geriau auga derlingesnėje žemėje, atviroje, saulėtoje vietoje.

Anyžiniai lofantai dauginami sėjant sėklą tiesiog į dirvą arba sodinant daigais. Auginant iš daigų derlius ankstyvesnis ir didesnis, negu auginant iš sėklų.

Daigai auginami šiltnamyje sudygsta per 3 – 5 dienas. Pradėjus formuotis tikriems lapeliams, daigai pikuojami. Galima auginti daigus lauke po plėvele arba agrodanga.

Žiemą išsilaikę lofantai atželia balandžio pabaigoje

Augalai mažina arterinį kraujospūdį, švelnina kosulį, stiprina širdies veiklą, žadina apetitą. Ypač turtingas mikroelementais. Jis sukaupia beveik visą Mendeliejevo lentelę. Jame yra seleno, cinko,vario, chromo, mangano, ko mažai būna kituose augaluose, ir kurie labai reikalingi žmogaus organizmui.

Anyžinio lofanto žiedus ir lapus, ūglius galima naudoti gydomosioms arbatoms paruošti, salotoms, žuvies ir mėsos patiekalams paskanint, gėrimų gamybojei. Malonų aromatą anyžinis lofantas suteikia uogienėms, kisieliams, pyragams ir tortams.

Liaudies medicinoje anyžinis lofantas vartojamas kaip priešuždegiminė, virškinimą reguliuojanti ir imuninę sistemą stiprinanti priemonė.

Anyžinio lofanto antpilai naudojami plaukų stiprinimui, įpjovimams gydyti.

Nemigos kankinamiems – pasigaminti pagalvę iš džiovinto lofanto lapų. Praeis nemiga ir galvos skausmas dings.

Anyžinis lofantas – tai žalioji vaistinėlė, vitaminų ir retų mikroelementų šaltinis, kurių dažnai trūksta įprastame žmogaus racione.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama