Augalai

Balinis ajeras

Augalas ajeras (Acorus calamus)

Balinis ajeras (Acorus calamus) – daugiametis, 50-125 cm aukščio žolinis augalas. Šaknias­tiebis žalsvai rusvas, storas, šliaužiantis, nariuotas, išsišakojęs, kvapus, kartus. Lapai bekočiai, ilgi, kardiški. Žiedai gelsvai žalsvi, susitelkę į cilindrišką smailėjančią burbuolę. Vaisius – uoga (Lietuvoje ajeras uogų nesubrandina). Visas augalas maloniai kvepia.

Balinis ajeras paplitęs visoje Lietuvoje. Auga nesraunių upių, ežerų, tvenkinių uždumblėjusiose pakrantėse, grioviuose. Žydi birželio – liepos mėn.

ajero šaknysVaistinė žaliava – ajerų šakniastiebiai (Rhizomata Calami) – kasami pavasarį arba rudenį. Nuplaunami, nupjaustomos šaknys ir apvytinami. Tada skeliami išilgai. Džiovinama šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba pastogėje. Džio­vinant specialiose džiovyklose, temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 30- 35° C. Perkaitinti šakniastiebiai praranda vertę ir kvapnumą (apie 20 proc.).

Tinkamai išdžiovinta žaliava balta arba rusva, kvapni, kartoka. Išdžiovinti šakniastiebiai turi išlaikyti spalvą, jiems būdingą kvapą, bei išlikti kartaus skonio. Laikoma sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje ne ilgiau kaip 2 metus.

Nuo seniausių laikų ajeras vartojamas gydymui. Ajero šakniastiebių nuoviru skalaujami slenkantys arba riebūs plaukai, taip pat burna, nes nuoviras naikina blogą kvapą ir stiprina dantenas. Nuoviras tinka aromatinėms vonioms. Šakniastiebių užpilas mažina skrandžio rūgštingumą, gerina virškinimą, iš šakniastiebių gaminami vaistai gydo inkstų ir tulžies pūslės akmenliges. Ajerai – vienas iš pagrindinių legendinio gėrimo absento ingredientų. Jais dažnai skaninami ir kiti stiprieji gėrimai.

Balinio ajero šakniastiebiuose yra 2-9% eterinio aliejaus, glikozido akorino, alkaloido kalamino, krakmolo, dervų, 29 mg vitamino C, pėdsakai rauginių ir kitokių medžiagų. Eterinio aliejaus sudėtyje (ji yra nepastovi) yra 1% d-pineno, 7% d-kamfeno, 8,7% d-kamfaro, 3% borneolio, eugenolio, azarono, kalomolo, kalameno, kalakoreno, kariofileno, gvajeno, akorono ir kt. Lapuose yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, iki 500 mg vitamino C. Ajero eterinis aliejus tirštas, geltonas, malonaus kvapo, kartus.

Šakniastiebių nuoviras žadina apetitą, gerina virškinimą. Šviežias šakniastiebių nuoviras stiprina plaukų šaknis, juo skalaujami išplauti slenkantys ir riebūs plaukai, burna nemaloniam kvapui panaikinti, naudojamas jis aromatinėms vonioms; šak­niastiebių milteliais valomi dantys, kai reikia stiprinti dantenas.

ajerų šaknys
ajero šaknų milteliai

Preparatas olimetinas, kuriame yra ajero eterinio aliejaus, gydo šlapimo pūslės ir tulžies pūslės akmenliges. Vikalino ir vikairo tabletėmis, kurioms gaminti vartojami augalo šakniastiebių milteliai, gydoma skrandžio ir dvylika­pirštės žarnos opaligės, lėtinis gastritas. Geriama po 1 -2 tabletes 3 kartus per dieną po valgio. Gydymas derinamas su specialia dieta (rekomenduoja gydytojas).

Ajero šakniastiebių užpilas vartojamas padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti. Jis gaminamas taip: 10 g susmulkintų šakniastiebių užpilama 100 ml karšto vandens ir 15 min. kaitinama verdančio vandens vonioje. Nuėmus nuo viryklės, po 30 min. nukošiama, įpilamas išgaravęs vandens kiekis. Geriama po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.

Ant žalių ajero lapų šeimininkės kepa skanią, aromatingą duoną.

Paruošimas. Balinio ajero šakniastiebiai (Calami rhizoma) kasami pavasarį arba rudenį. Kasama ne daugiau kaip 1/4 šakniastiebių iš esamo ploto, toje pačioje vietoje imti žaliavą galima tik po 5-8 metų. Šakniastiebiai iškeliami šakėmis arba kastuvais. Po to gerai išplaunami, nupjaustomos smulkios šaknelės bei lapai ir apvytinami. Tada pjaustomi 5-30 cm ilgio gabaliukais, o labai stori dar perplaunami išilgai pusiau ir išklojami šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba skardinėje pastogėje.

Džiovinanama šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba specialiose džiovyklose, temperatūra turi būti 30-35 °C. Žievė nulupama, šakniastiebiams apvytus. Iš 1 kg žalių neluptų šakniastiebių sausų gaunama 250-280 g, o iš luptų – 220-40 g. Išdžiovinti šakniastiebių gabaliukai turi išlikti balti, gelsvi, žalsvi arba rausvoki, būdingo ajerų kvapo ir kartaus skonio. Žaliava laikoma sausoje, gerai vėdinamoje vietoje ryšulėliuose. Tinka vartoti iki 2 metų.

Balinis ajeras
Ajerų šakniastiebiai

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama