Briuselio kopūstas (Brassica oleracea var. gemmifera) – bastutinių (Brassiceae) šeimos daržovė. Jau iš pavadinimo aišku, kad šios daržovės susisijusios su Belgija. Briuselinius kopūstus iš lapinių išvedė Belgijos selekcininkai. Karlas Linėjus pirmasis moksliškai aprašė šiuos kopūstus ir Belgijos daržininkų garbei pavadino juos briuseliniais.
Briuselinis kopūstas – dvimetis augalas, tačiau mes jį pažįstame, kaip vienmetį. Jei per žiemą išlaikytume, antrais metais jis pražysta ir subrandina sėklas.
Sėti į šiltnamį ar lauką. Vėliau daigus išsodinti į vietą. Sodinti į derlingą, gerai išdirbtą žemę. Šios daržovės vienos vertingiausių daržovių, kurių reiktų valgyti kasdien, norint būti sveikiems.
Kopūstai briuseliniai mėgsta drėgmę, ypač augant lapams ir formuojantis gūželėms.
Teksto komentarai