Vėlų rudenį galima kasti ne tik krienų, bet ir gelteklių šaknis. Jos riešutų skonio, skanios ir vertingos, jas nesunku išlaikyti per žiemą.
Valgomoji gelteklė (Scorzonera hispanica L.) – daugiametis augalas su ilga ir stora valgoma šaknimi ir 40-60 cm aukščio lapų skrotele. Žiedynai ištįsta iki 80-120 cm, žiedeliai panašūs į pienių žiedus. Nors gelteklės daugiametės ir gali vienoje vietoje augti keletą metų, skaniausios jaunos, vienmetės šaknys. Nelygu veislė, per metus jos užauga 25-35 cm ilgio ir 2-4 cm storio. Šaknies odelė ruda, rusva ar juoda, o minkštimas balsvas, balsvai gelsvas ar geltonas, šaknį perlaužus sunkiasi gelsvos sultys, kurios tepa rankas.
Gelteklės sėjamos anksti pavasarį, kai tik pradžiūsta žemę, 1-2 cm gyliu. Paūgėję daigeliai retinami kas sprindį, purenama žemė ir ravimos piktžolės, kurios gali greitai nustelbti mažus gelteklių daigelius. Geriausiai gelteklės auga purioje žemėje su daug organikos, bet neblogai jaučiasi ir skurdesnėje. Tačiau labai lengvoje žemėje šaknys būna smulkios ir trapios, o sunkioje labai šakojasi – jas sunku iškasti, o paskui nuvalyti. Nepatinka joms ir rūgščios ar šviežiai pakalkintos dirvos.
Anksti pavasarį sėtos gelteklės spėja užaugti iki rudens ir kasamos spalio- lapkričio mėnesiais, kai sunyksta lapų skrotelė arba anksti kitą pavasarį, kai dar nepradėję augti lapai. Šaknis galima kasti ir žiemą, jeigu žemė nesustingusi ir tiksliai žinote, kur gelteklės augo. Gelteklių šaknys gerai išsilaiko per žiemą vėsiame rūsyje. Rudenį jos iškasamos, atsargiai nuvalomos žemės ir sluoksniuojama dėžėse su drėgnu smėliu.
Gelteklių šaknys valgomos šviežios, kepamos, troškinamos, taip pat džiovinamos. Kad lupamos gelteklės neteptų rankų, šaknys užpilamos verdančiu vandeniu ir palaikoma 1-2 min. Tačiau verčiau jų neplikyti, nes žūva daug vitaminų, o lupti su guminėmis pirštinėmis. Kad nuluptos nepatamsėtų, pamerkite į parūgštintą vandenį arba apšlakstykite citrinos sultimis. Šviežios ir džiovintos gelteklės yra malonaus riešutų skonio. Nuluptos šaknys supjaustomos 0.5 storio griežinėliais ir džiovinama orkaitėje. Džiovintų geltelkių galima dėti į konditerijos gaminius vietoje riešutų, džiovintų šaknų milteliais gardinami kremai. Jeigu prieš džiovinimą gabalėlius pabarstysite cukraus pudra, juos bus labai skanu valgyti vienus.
Virdami šviežias geltekles į vandenį išspauskite šiek tiek citrinos sulčių, įberkite druskos. Jeigu iš gelteklės gaminsite saldžius patiekalus, į verdantį vandenį įberkite cukraus ir šaukštelį miltų.
Skaniausios pirmametės gelteklių šaknys, po metų kitų jos pradeda medėti ir valgyti tinka mažiau.
Teksto komentarai