Augalai

Žemuoginis špinatas

Špinatas (žemuoginis)

Žemuoginis špinatas (Chenopodium capitatum) – priklauso vienmetėm ar dvimetėm žolėm, burnotinių (Amaranthaceae) šeimai.

Manyta, kad tai sunkiai auginamas krūmelis, vedantis valgomas uogas. O pasirodo, kad tai lengvai auginamas, mažai priežiūros reikalaujantis augalas. Kaip ir kiti špinatai, šie turi daug lapelių, kurie visą augimo periodą galimi naudot maistui: į sriubas, salotas, antrus patiekalus.

Žemuoginiai špinataiŽemuoginio špinato krūmas šakojasi nuo apačios, išleisdamas aukštyn augančius stiebus. Iš abiejų pusių aplipusiais lapeliais, kur vėliau išauga žiedpumpuriai. Dar vėliau išaugina uogas, kurios nokdamos rausta. Augalas gali pasiekti pusę metro. Tai priklauso nuo auginimo sąlygų, vietos, šilumos ir šviesos kiekio.

Man teko auginti žemuoginį špinatą šviesiojw, saulėtoje vietoje – šiltnamyje. Ten augalai buvo dideli, šakoti, uogų itin daug. Jos didelės, raudonos, gražios, tik beskonės. Kita dalis augo po obelim. Nors žemė tinkama, bet šviesos trūkumas joms trukdė užaugt dideliems krūmeliams. Šie lėčiau augo ir ilgiau uogas nokino.

Šiltnamyje jiems buvo šilta, todėl stiebėsi sparčiai. Lapai šviesiai žali, primenantys rombą. Krašteliai nėra lygūs – dantyti. Žiedai susitelkę lapo pažastyje, virš lapo. Dekoratyvu, kai lapai, žiedai ir uogos susitelkia ant stiebo – lyg ant smilgos suvertos žemuogės. Sunokę uogos tampa raudonos, išvaizda primenančias avietes. Pati uoga susideda iš mažų “bumbuliukų”, kuriuose sėklos.Tų bumbuliukų daugybė ir sudaro panašumą į avietę.

Augalas žinomas tapo visai neseniai ir išpopuliarėjo todėl, kad neserga ligom ir derlingumas galimas bet kokiu oru. Be to, valgoma tiek lapai, tiek uogos.

Sėti špinatą galima tiesiai į lauką. Galima sėti šiltnamyje, vėliau išsodinti, tačiau neverta, nes puikiai dygsta ir lauke. Išnokusių uogų sėklos išbyra ir pačios pasisėja. Rudenį vėl galima turėti šviežių špinatų lapelių.

Iš uogų siūloma virti uogienę: Iš vandens ir cukraus pasidaryti sirupa (1 : 1). Juo užpilti uogas, pavirti 5 minutes. Palaikyti kelias valandas ir vėl 5 minutes pavirti. Įdėti cinamono.

Špinatų uogos
Žemuoginis špinatas

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama