Kavos iš vaisių ir šaknų

Jei jums pabodo tradicinė pupelių kava, arba sugalvojote, kad reikia išbandyti alternatyvias kavas nemažai jų rūšių įmanoma pasigaminti patiems. Žinoma teks šiek tiek laiko sugaišti renkant tam tinkamus augalus ir galiausiai juos reikiamai paruošiant.

Jei jūsų negąsdina pasivaikščiojimai miškais renkant giles ar klaidžiojimai su kastuvu ieškant tinkamų šaknų, tuomet pasirenkite nustebti iš kiek įvairių Lietuvoje augančių augalų galima pasiruošti kavos.
Tuos kurie mėgsta viską jau paruoštą ir tiesiog džiaugiasi malonumu užplikyti kavą karštu vandeniu, galiu nuraminti, kad kai kurių alternatyvių kavų galima rasti didžiuosiuose prekybos centruose. Štai cikorijos, gilių, grūdų kavos aptikau pirmame prekybos centre į kurį užsukau šiuo tikslu. Žinoma, kaina nėra itin patraukli, bet paragauti tikrai galima. Cikorijos ir grūdų kava importuota, tačiau gilių kavą gamina “Rūtos” saldainių fabrikas. Tad gilės, matyt, lietuviškos.

Drąsesniems, kurie mėgsta viską gaminti patys galiu pasakyti, kad kavą galima gaminti iš kaštonų, morkų, grūdų, varpučio bei kiaulpienės šaknų, erškėtuogių sėklų, šermukšnio uogų, runkelių.

Visų kavų pagrindinis gamybos principas – žaliavos išdžiovinimas ir paskrudinimas. Daugiau telieka ją užvirti inde su vandeniu, užbalinti ir mėgautis.

Labai nustebau sužinojęs, kad cikorija yra Lietuvoje labai paplitęs vaistinis augalas, kurio mokslinis pavadinimas – paprastoji trūkažolė. Ją dažnai matome pakelėse, pievose. Galima pamatyti žydinčią miestuose esančiose žaliose salose šalia gatvių (tik rinkti nereikia). Gaila, kad apie trūkažolę sužinojau vėlokai, tad pabandyti prikasti jos šaknų kavai šiemet nespėjau.

Paprasčiausia būtų gaminti morkų kavą, nes jų įsigyti galima visais metų laikais. Tad artimiausiu metu būtent morkų ir šermukšnių (turėjau prisirinkęs) kavų receptais ir gamybos įspūdžiais pasidalinsiu su jumis

Gal žinote iš ko dar galima gaminti kavą?

Susiję receptai

Susiję straipsniai

Žymos:
Straipsnis papildytas: rugpjūčio 30, 2017

Komentarai: 4

  1. Li parašė:

    O, pvz., darant šermukšnių ar erškėčių uogų kavą, uogas reikia tiesiog džiovinti, o gal pirmiausia derėtų supjaustyti/ sumalti/ sutarkuoti smulkiau?

  2. Žolininkas parašė:

    Smulkinti geriau jau sudžiovintas, šviežios taškysis ir tepsis.

  3. Agne parašė:

    Kaip yra gaminama gudobelės sėklų kava?

  4. Paulius Kripaitis parašė:

    Konkrečiai gudobelių sėklų kavos gaminti neteko. Bet manau, kad principas kaip ir kitų kavų: sudžiovinkit ir galiausiai šiek tiek paskrudinkit gudobelės vaisiaus ar sėklas, o tuomet jau jas belieka sumalti ir užplikyti verdančiu vandeniu. Jei skonis gausis per daug silpnas tad dar šiek tiek pavirti.

Komentarai