Kiaulienos plovas. Paprasti ingredientai, lengvai paruošiamas, puikus skonis

Plovas – vienas iš tų patiekalų, kur papasakojus, kad ruošiatės jį gaminti, tuojau atsiras žmogus, kuris žinos tą “tikro plovo” receptą. Mat tas, kurį ruošiate jūs yra kažkuo blogas. Niekada nesivaikiau utopinių receptų, kuriuose naudojami labai brangūs ingredientai ar sudėtingas gaminimo procesas. Tad dalinuosi išbandytu ir paprastu plovo receptu, kuriame panaudojami gana kasdieniški produktai.

Skaniam plovui paruošti reikės

  • 3 skiltelės česnako
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 700 g kiaulienos sprandinės
  • 400 g ryžių
  • 1000 g vandens
  • 2 lauro lapai
  • 10 kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 1 a.š. grūsto kumino
  • 2 a.š. druskos
  • 1 a.š. juodųjų pipiru
  • 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 0,5 a.š. prieskonių “artimieji rytai” (arba kažko panašaus)
  • 2 v.š. aliejaus

Kaip paruošti plovą

  • Dedame kaisti keptuvę ir tuo tarpu pjaustome kiaulienos sprandinę 1,5 x 1,5 cm gabalėliais. Kai jau keptuvė karšta, į ją pilame porą šaukštų aliejaus ir gerai kepiname mėsą apie 10 min. Labai dažnai nemaišykite, leiskite mėsai lengvai apskrusti.
  • Tarpuose, kai nemaišome kepančios mėsos, nuskutame morkas ir nulupame svogūnus. Morkas sutarkuojame rupiai, o svogūnus supjaustome gana stambiais gabalėliais. Česnakus paruoškite kaip jums labiau patinka. Galite pjaustyti smulkiai ar stambiai, ar net visai nepjaustę ir net nelupę juos ištrėkšti.
  • Po 10 min, jei mėsa gražiai paskrudo, pilame visas smulkintas daržoves, 2 šaukštelius druskos, visus prieskonius, ir dar pakepame apie 10 min, kol svogūnai ir morkos iškepa. Dabar jau reikia maišyti dažniau. Jei matote, kad keptuvė labai sausa, nepabijokite įpilti šiek tiek aliejaus.
  • Apkepame mėsą su aromatinėmis daržovėmis

    Baigus kepti daržovėms ir mėsai, keptuvės turinį verčiame į puodą, kuriame baigsime gaminti plovą. Ant mėsos pilame nuplautus ryžius, litrą vandens ir gerai pamaišome. Atsukame didelę kaitrą ir laukiame, kol viskas užvirs.  Nuolat pamaišome, nes tik supilti ryžiai gali lipti prie puodo dugno. Kai puodas jau kunkuliuoja, viryklės kaitrą sumažinkite ir palikite virti 20 min.

  • Po 20 minučių ryžiai dar nebus visiškai išvirę, tačiau viryklę išjunkime. Greitai pravėrus dangti ir neleidžiant, kad puodas atauštų, pamaišykime. Jei matyti, kad išgaravo daug vandens – įpilame šiek tiek iš virdulio.  Greitai uždenkime puodo dangti.
  • Dabar lieka leisti plovui ramiai pabūti bent 40 minučių. Geriausia kuo šilčiau. Pvz.: apvyniojus puodą popieriumi, o paskui rankšluosčiu. Galite to nedaryti, bet taip palaikius skonis tikrai bus nepalyginamai geresnis.

Išlaukus tas ilgas 40 minučių plovą galima valgyti. Skanaus!

 

Recepto variacijos

Po kelių kartų kai receptas pavyksta gerai, tampa tarsi nebe įdomu, nes žinai, kad gausis viskas kaip turi būti. Nebėra to laukimo ir lengvo nerimo. Tad tenka vėl iš naujo eksperimentuoti ir bandyti kažką naujo, patobulinti, o gal ir sugadinti. Galbūt tame ir slypi visas naminės kulinarijos grožis, neesi tikras kas gausis, bet žinoma viliesi geriausio.

Var. nr. 1 “Šašlykinis mėsos išmasažavimas”

Šį kartą mėsą plovui ruošiu iš anksto. Supjaustau kiek smulkesniais gabalėliais, pilku šaukštelį druskos, žiupsnį čiobrelių lapų, maža šaukštelį Vorčesterio padažo ir gerai išminkau. Tas mėsos “masažavimas” atkeliavo iš šios vasaros šašlykų ruošimo, kur naujovė minkštiems šašlykams juos pusvalandį prieš kepimą gerai išminkyti su svogūnais.

Tad minkau mėsą ir dedu į šaldytuvą kelioms valandoms, nes plovą virsiu tik vakare.

Be viso to dar nusprendžiu vietoj paprasto aliejaus panaudoti aliejų likusį nupylus saulėje džiovintus pomidorus, kuriuos jau sunaudojau anksčiau. Kepant ryškiai jaučiamas visiškai naujas, tarsi medaus aromatas.

Svarbu nepamiršti, kad šaukštelis druskos įsimaišė tiesiai į mėsą, tad kai pilsite prieskonius kepdami to šaukštelio druskos šioje variacijoje nebedėkite.

Ši plovo variacija sakyčiau geresnė už originalią, nes mėsa minkštesnė ir smulkiau supjaustytą mėsa skaniau valgyti nei didelius gabalus. Čiobrelis tai pat suteikia malonų prieskonį.

Galerija

Video galerija

Susiję straipsniai

Žymos:
Straipsnis papildytas: spalio 2, 2017

Komentarai