Kopūstinis baltukas (Pieris brassicae L.) – vienas iš pikčiausių gūžinių kopūstų priešų. Jų vikšrai minta įvairių bastutinių augalų lapais – tiek piktžolių, tiek kultūrinių augalų. Jie mielai smaguriauja gūžiniais, lapiniais, žiediniais, Pekino kopūstais, krienais, garstyčiomis ir rapsais, neatsisako svėrių, garstukų ir pan. Per vasarą išsirita kelios kopūstinių baltukų kartos.
Įdomu, kad pirmosios kartos vikšrai (gegužės-birželio mėn.) labiau puola laukinius augalus, o antrosios (liepos-rugpjūčio mėn.) – imasi kopūstų. Charakteringas požymis – visai nugraužtas lapų minkštimas (lieka tik gyslos), gūžėse daug gelsvai žalių išmatų, gūžėse tarp lapų arba lapų apačioje daug žalsvai geltonų, juodai dėmėtų vikšrų. Daugiausiai žalos padaro šiltą ir vidutiniškai drėgną vasarą.
Kopūstinių baltukų drugelis baltas, su juosvomis priekinių sparnų viršūnėmis. Užpakalinių sparnų pakraštyje – juoda dėmė. Patelės po dvi juodas dėmes turi ir ant priekinių sparnų.
Pirmosios kartos drugeliai ima skraidyti gegužę. Patelės ant lapų apačios nedidelėmis krūvelėmis (po 20-100) prilipdo geltonus kiaušinius. Šaltą, lietingą arba atvirkščiai – labai sausą ir karštą pavasarį baltukų būna mažiau. Kita vertus, mokslininkai rašo (G.Staugaitis, “Ekologinės daržininkystės principai”), kad kopūstinis baltukas daugiau kiaušinių deda ant tų veislių kopūstų, kurių lapai minkštesni, t.y., ant ankstyvųjų veislių.
Vikšrai užauga iki 4.5 cm ilgio, iš pradžių būna žali, paskui gelsvai žalsvi, su juodomis dėmelėmis ir taškeliais.baltukai vystosi labai greitai ir maždaug po 2-3 savaičių (priklausomai nuo to, koks pasitaiko oras) virsta lėliukėmis.
Dar po dviejų savaičių išsirita antros kartos drugiai, kurie deda kiaušinius ant vėlyvesnių kopūstų. Iš jų išsiritę virkšrai gyvena ilgiau – jie virsta lėliukėmis ir peržiemoja.
Anksti pavasarį nuo kopūstinil baltukų antplūdžio gelbsti agroplėvelė – per ją drugiai negali padėti kiaušinių. Kopūstus galima purkšti insekticidais. Tinka decis, fastakas, nimazalis. Atsiminkite, kad insekticidais nupurkštus kopūstus galima valgyti po trijų savaičių. Jeigu chemikalų nenaudojate, kopūstus dažnai apžiūrėkite, ypač jų apatinius lapus, nurinkite baltukų kiaušinius ir ką tik išsiritusius vikšrus.
Teksto komentarai