Patarimai

Prieskonių auginimas namuose

Prieskonių auginimas namuose

Lietuvoje auga labai daug augalų, kuriais galima pakeisti egzotiškus prieskonius. Jų galima užsiauginti savo darže arba prisirinkti pamiškėse ir laukuose. Paprastai į vieną patiekalą nerekomenduojama berti daugiau kaip 2-3 rūšių prieskonių, bet mūsų augalai nėra aštrūs, todėl jų galima berti daugiau.

Mūsų prieskoniniai augalai nėra stipraus aromato (išskyrus kadagio uogas, nasturčių sėklas, žiedus ir lapus), todėl į patiekalus jų galima berti daugiau arba virti ilgiau.

Į sriubas arba troškinius galima berti likus 10-20 min. iki virimo pabaigos. Baigus virti, prieskoniai išimami, o jeigu svarbu, kad aromatas būtų stipresnis, patiekalą nukaitus prieskoniai dar kurį laiką palaikomi.

Bazilikų auginimas ant palangės

Baziliku gardinamos keptos ir virtos gėlavandenės žuvys, žuvys folijoje, trumpai kepta veršiena, ėriena ir kiauliena, kepti ir troškinti viščiukai, kalakutienos pjausniai, ankštinių augalų ir pomidorų sriubos, žuvienės, pomidorų, žalumynų ir mėsos kepinių padažai, salotos, ankštinės daržovės. Taip pat pica, tešlos ir rupių miltų valgiai, bulvės su prieskoniais, sviestas su prieskoniais, plakti kiaušiniai, omletas su sūriu, kaimiška kiaušinienė, suflė.

Prieskonis čiobrelis ant palangės

Čiobreliu – virtos, keptuvėje ir ant grotelių keptos žuvys, žuvų apkepai, austrės, sepijos, jautiena, veršiena, kiauliena, malta mėsa, tamsi paukštiena, žvėriena ir jos troškiniai su daržovėmis, bulvienės, pupelių, pomidorų ir mišrios daržovių sriubos, pomidorų, žalumynų, mišrainių ir maltos mėsos padažai, pupelių, bulvių, pomidorų salotos ir mišrainės. Bulvių, grūdų valgiai, grūdų kotletai, plakti kiaušiniai, suflė, omletas.

Prieskonis dašis (namuose, vazone)

Dašis tinka gardinti keptas ir troškintas jūros žuvis, ėrienos troškinius, kiaulienos kepsnius, maltą mėsą, žvėrienos troškinius. Skaninamos ankštinių augalų, daržovių ir bulvių sriubos, žalumynų padažai su majonezu ar aliejumi ir actu, rudieji padažai, pupelių, agurkų, bulvių mišrainės ir lapinės salotos, kepiniai su sūriu, dešros, keptos bulvės, kaimiška kiaušinienė, kepti kiaušiniai, omletas su žalumynais.

Prieskoninės gelsvės auginimas namuose ant palangės

Gelsvė – žuvienes, keptas žuvis, virtą jautieną, vištieną ir veršieną, troškintus kepsnius, troškinius, bulvių, ankštinių ir kitų daržovių sriubas, žalumynų, kepsnių padažus, lapines ir mišrias salotas, daržovių troškinius,
žalumynų, kepsnių padažus, salotas. Skaninami ryžių ir sūrių patiekalai, sviestas ir varškė su žalumynais, plakti kiaušiniai.

Prieskoniai kadagio uogos

Kadagys tinka žuvienėms ir marinatams, jautienos troškiniams, keptai jautienai ir kiaulienai, marinuotos mėsos kepsniams, marinatams, žvėrienos marinatams, padažams ir troškiniams su daržovėmis, laukinių paukščių patiekalams, žvierienos sriuboms, raudongūžių, raugintų kopūstų patiekalams gardinti.

Kalendros auginimas ant palangės

Kalendra skaninamos keptos žuvys, ungurių, kaulienos ir jautienos patiekalai, ėriena, triušiena, paštetai, paukštienos įdarai, paukštienos ir žvėrienos paštetai, žvėrienos marinatai, mėsinės, ankštinių augalų sriubos, tamsieji padažai, burokėlių ir kopūstų mišrainės, duona, bandelės, figūriniai kepiniai su prieskoniais, tešlainiai, meduoliai.

Kmynų auginimas vazone

Kmynai nepakeičiami, kai reikia pagardinti žuvų nuovirą, verdamus vėžius, kiaulieną, marinuotą jautieną, troškinius, keptas žąsis, šernieną ir kitą žvėrieną, burokėlių, kopūstų, bulvių salotas, mišraines su dešra ir sūriu. Jais gardinama ruginė duona, bandelės, kepiniai su kmynais ir sūriu, bulvių valgiai, bulvės su lupenomis, varškė, sūriai, grūdų patiekalai.

Kvapusis mairūnas vazone

Mairūnu gardinamos troškintos arba keptos riebios žuvys, visa riebi mėsa, kepenys, kotletai, mėsos įdarai, troškiniai.Taip pat bulvių, pomidorų, daržovių, ankštinių daržovių sriubos, sriubos su žvėriena, kepsnių, grietinėlės ir pomidorų padažai, padažai su žalumynais, bulvių salotos ir mišrainės su žuvimi ir dešra,
ankštinių daržovių, pupelių, žirnių, svogūnų patiekalai, pica, įvairūs kukuliai, neprinokusių grūdų patiekalai, grūdų kotletai, keptos bulvės, sviestas su žalumynais, omletas su sūriu.

Melisos auginimas ant palangės

Melisa – veršienos, ėrienos troškiniai su daržovėmis, pomidorų, daržovių sriubos, žalumynų, mišrainių padažai, užpilai, lapinės, agurkų salotos, žalių daržovių patiekalai, saldžiarūgščių daržovių konservai, varškų su žalumynais, kukulių, cepelinų įdarai.

Pankolis vazone

Pankolis tinka žuvų marinatams ir sultiniams, ant iešmo keptoms žuvims (tik lapeliai), kiaulienai ir ėrienai (tinka tik lapeliai), šernienos kepsniams, duonos ir morkų sriuboms, duonai pagardinti.

Peletrūno auginimas namuose

Peletrūnas – garuose troškintoms gėlavandenėms žuvims, plekšnėms, mėlyniesiems tunams, krevetėms,
veršienai ir ėrienai, keptoms kepenims, žlėgtainiams, kotletams, troškiniams gardinti. Juo gardinami ir mėsos, paukštienos ir daržovių sultiniai, bulvių sriubos, Berno, olandiškas, prancūziškas ir žaliasis padažas, daržovių, paukštienos ir mėsos salotos, lęšiai, baravykai, jauni žirniai, actas, majonezas, marinuojamos daržovės.

Raudonėlio auginimas vazone

Raudonėlis – troškintoms jūros žuvims, kiaulienos, jautienos, veršienos ir ėrienos troškiniams, faršams, padažams ir įdarams, laukinių paukščių patiekalams. Taip pat pomidorų, žalumynų, mišrainių ir maltos mėsos padažams, pupelių, pomidorų, lapinės salotoms ir mišrainėms, paprikos, pomidorų, baklažanų, cukinijų, svogūnų patiekalams, picai.

Nasturtės prieskoniai

Nasturtės sėklos – puikus prieskonis riebiai mėsai, lašiniams įtrinti, tinka marinatams. Lapais gardinamas sviestas, varškė, omletai, kiaušinienė.

Prieskoninės agurklės

Agurklė tinka žalumynų ir bulvių sriuboms, žalumynų, mišrainių ir pomidorų padažams, žalioms lapinėms ir agurkų salotoms. Lapais ir žiedais gardinamos visos lapinės ir agurkų salotos, sėklomis – burokėlių, ankštinių daržovių patiekalai, sviestas ir varškė su žalumynais, gaivieji gėrimai su agurkais, omletas su žalumynais, blynai.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti