Receptai

Gudobelės uogos su degtine

gudobelės uogos su degtine

Pirmiausia reikia išsirinkti gamybai tinkamas uogas ir jas paruošti receptui kurį naudosime. Iš tiesų norint pagaminti užpilą tinka ne tik žalios, šviežiai surinktos gudobelių uogos bet ir džiovintos orkaitėje ar saulėje. Kadangi gudobelių uogos prinoksta vėlai rudenį, dažnai jų galima sutikti ir turguje.

Kiek teko matyti, dažnai į turgų atnešamos natūraliai džiovintos, tačiau šiek tiek per anksti nuskintos gudobelių uogos, dėl to jos būna nepakankamai prinokusios ir šiam receptui netinka. Taip pat nerekomenduočiau naudoti prekybos centre džiovintų pirktų gudobelių vaisių, labai tikėtina, kad toks produktas bus perdžiovintas pramoninėse džiovyklose.

Gudobelės uogos užpilo gamybai

Verčiau gudobelių uogas rinkite patys arba pirkite šviežias, ekologiškas. Laukinės gudobelių uogos puikiai tinka užpilams gaminti, jos nei kiek nenusileidžia prie namų auginamiems krūmams ar parduodamoms ekologiškoms uogoms. Ypač vertingos tos, kurios surinktos iš atokesnių augaviečių toliau nuo užteršto miestų oro.

gudobelių uogos užpiltinės gamybaiJeigu radote patikimą pardavėja arba turėjote progą prisirinkti kokybiškų gudobelės uogų patys – pasigaminkite užpilo daugiau kadangi spiritinis produktas gali būti laikomas gana ilgą laiką. Taip turėsite šio naudingo produkto net ir ne sezono metu.

Įvairiais nokimo etapais, priklausomai nuo rūšies gudobelės uogų spalva kinta nuo gelsvų iki rausvai-bordinių. Jeigu uogos skaisčiai raudonos – akivaizdu, kad jos dar nėra prinokusios. Neapsigausite, jeigu užpilo gamybai rinksite gudobeles maždaug spalio mėnesio viduryje. Pasiruošę vaisiai turi tamsesnį (kartais beveik rusvą) odelės atspalvį, yra minkštesni, kai kurie gali būti šiek tiek apvytę. Pagal tai ir yra nustatomas tinkamas sunokimo laipsnis.

gudobelių užpiltinė su degtine
gudobelių užpiltinė

Gudobelė užpilta degtine

Šio užpilo gamyboje yra svarbiausi čia yra du ingredientai: Vaisiai ir alkoholis. Kruopščiai apžiūrėjus ir atrinkus kenkėjų nepažeistus, kokybiškus vaisius nuskiname nuo kotelių ir atidedame gamybai. Dažniausiai įvairių užpilų gamybai yra naudojamas maistinis spiritas, degtinė (40%) arba geriau – užpilų degtinė (79% ir daugiau). Šiuo atveju naudosiu paprastą 40% degtinę. Receptui jos reikės apie 0.5l.

užpilo gamyba iš degtinės ir gudobeliųNorint užpilą laikyti ilgesni laiką, buteliai arba stiklainiai į kuriuos išpilstomas pagamintas produktas turi būti tamsaus stiklo. Be to, produktą visuomet reikia laikyti tamsioje, vėsioje vietoje. Aš šiuo atveju naudoju paprastą šviesaus stiklo stiklainį, tačiau produktas yra skirtas greitesniam varojimui.

Gamybos eiga gana paprasta. Gudobelės uogų nereikia smulkinti, tiesiog supilti į švarų, gamybai paruoštą indą (stiklainį). Jos turi sudaryti iki trijų ketvirtadalių indo tūrio. Likusią dalį užpildau degtine. Tiesa, dar prieš užpilant visuomet įdedu porą ingredientų skoniui pagerinti. Tam yra naudojamas cinamonas ir medus. Pakanka poros valgomų šaukštų medaus ir vienos cinamono lazdelės ir šis receptas yra užbaigtas.

Alkoholio infuzija yra gana ilgas procesas todėl ragauti gudobelių užpilo neteks bent 3-4 savaites. Aš paprastai stiklainį šioje stadijoje išlaikau iki 3 mėnesių. Pravartu periodiškai pakelti stiklainį ir jį supurtyti bei visaip pavartyti, kadangi uogos yra linkusios nusistovėti ant dugno. Praėjus numatytam laikui užpilą perkoškite, išpilstykite į tamsaus stiklo tarą ir, žinoma, užklijuokite etiketes su informacija apie turinį.

šaltalankiai su medumi žiemai
gudobelių uogos užpilamos degtine
gudobelių užpiltinės gamyba
gudobelės uogos užpilamos degtine

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama