Receptai

Gudobelių uogienė (receptai)

gudobelių uogienė receptai

Šį rudenį sulaukių daug klausimų kaip žiemai paruošti vieną ar kitą vaisių bei daržovę. Matyt žmonės turi daugiau laiko ir yra išsiilgę tikrų, naminių receptų. Ne išimtis čia ir gudobelės kurių derlius šiais metais itin gausus.

gudobelių uogienės receptaiVeronika iš skuodo rajono klausia, “kaip paruosti gudobeles vaisius žiemai? Ar ruošiant gudobelių uogienę žiemai reikia išimti kauliukus?”

Atsakau, kad gudobelės kauliukai sudaro nemažą dalį vaisiaus (panašiai kaip erškėtrožės viduje), o atskirti nuo valgomo minkštimo juos taip pat nėra labai paprasta, todėl kai kurie receptai rekomenduoja malti gudobelių uogas su visais kauliukais. Kiti gamindami uogienę visai nesmulkina uogų beigi norėdami pagaminti džemus trina apvirtas uogas per sietelį taip atskirdami kauliukus, odeles nuo minkštimo.

Esu bandęs ne viena tokių receptų, iš kurių labiausiai man patiko šiedu:

Gudobelių uogienė, pagaminta iš sveikų uogų su kauliukais

Gudobelių uogienė su kauliukais – receptas paprastas ir geras visais atžvilgiais: jam nereikia jokio papildomo paruošimo ir jis nereikalauja daug laiko.

gudobelių uogienė su kauliukaisPastebėsite, kad gudobelių kauliukai turi nuostabią savybę – ilgesnį laiką pamirkyti cukraus sirupe jie tampa panašūs į saldžius irisus, kuriuos nesunkiai sukramtysite ragaudami šią uogienę žiemą. Juose gausu maistinių medžiagų, kurios naudingos jūsų odai, plaukams ir nagams – tai dar viena priežastis, dėl kurios neverta gaišti laiko šalinant šį vertingą ingredientą iš savo skanėstų.

Gamindamas vieną litrą produkto aš naudoju apie 1 kg gudobelės vaisių, jiems užpilti žinoma reikės kilogramo granuliuoto cukraus. Užpilu šiek tiek vandens, kad jis virstų tirštu sirupu. Dar galima pridėti pusę citrinos bei Dr. Oetker vanilinio cukraus (galima naudoti ir kitokį, tačiau atsižvelkite į kiekį bei vanilės santykį produkte). Citrinos sultys naudojamos šiame recepte padeda išsaugoti sodrią gudobelių uogienės spalvą.

Taigi, gaunasi toks produktų sąrašas:

• 1 kg Gudobelių;
• 1 kg Cukraus;
• 200 ml Vandens;
• 16 g Vanilinio cukraus;
• 0.5 vnt. Citrinos;

Paruošimo eiga visai nėra sudėtinga:

Iš cukraus ir vandens pagaminkite tirštą sirupą. Užvirkite sirupą puode ir sudėkite vaisius. Dar šiek tiek palaukite (nuolat maišydami) kol visa masė užvirs.

Dabar puodą galite nukaisti ir palikti masę puode dešimčiai valandų.

Praėjus šiam laikui vėl užvirkite puodą. Dabar laikas pridėti likusius ingredientus. Išspauskite pusę citrinos ir supilkite sultis bei sudėkite vanilinį cukrų. Maišydami virkite uogienę dar 20 minučių.

Praėjus šiam laikui karštą gudobelių vaisių uogienę galima išpilstyti į pasiruoštus stiklinus sterilizuotus indus. Sandariai užsukite ir apverskite stiklainius atvėsti stovėdamus ant dangelio.

gudobelės kauliukai

Kaip pagaminti gudobelių uogienę be kauliukų?

Tai visai pasprasta.

Dar gudobelės žiemai ruošiamos pertrinant apvirtus vaisius per sietelį ir taip gaunant vientisą masę. Šiame recepte išsimeta kauliukai todėl galutinio produkto gaunasi kiek mažiau negu ankstesniu atveju, tačiau tokią gudobelių uogienę patogiau kabinti šaukštu ar tepti ant batono, blynų bei gaminant desertus.

Gudobelės kauliukai pavaizduoti fotografijoje.

Gudobelių uogienė žiemai (be kauliukų)

Tiršta uogų uogienė gali padėti apsisaugoti nuo peršalimo ir palaikyti imuninę sistemą. Gaminant tirštą uogienę ją galima naudoti kaip blynų ir pyragų įdarą, patiekti ant traškių skrebučių arba su minkštais vafliais.

trinta gudobelių uogienė be kauliukųIšrenkant gudobelės kauliukus, (priklausomai nuo to kaip švariai tai darysite) galima tikėtis iš vieno kilogramo uogų pagaminti iki 0.7 litro uogienės.

Ingredientai uogienės gamybai:

• 1 kg Gudobelių;
• 0.7 kg Granuliuoto cukraus;
• 250 ml Vandens;
• 1 vnt Šviežios citrinos;

Uogienės gamyba:

Vaisius suberkite į verdantį vandenį ir virkite 15-20 minučių.

Nuovirą nukoškite (jį galite naudoti kompotui pridėdami atskirtus kauliukus bei odeles), gautą masę pertrinkite per sietelį, pašalindami kauliukus ir odelę.

Sumaišykite tyrę su cukrumi, sudėkite į puodą ant viryklės, užvirinkite masę ir maišydami virkite 15 minučių.

Supilkite citrinos sultis ir virkite dar 5 minutes.

Karštą masę išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite, uždenkite ir palikite palaipsniui atvėsti.

Šis paprastas gudobelių uogienės be sėklų receptas nesudėtingas bet kuriam pradedančiajam, kuris dar niekada negamino uogienės. Nedidelius kiekius (kadangi produkte yra nemažai cukraus) galima naudoti su maistu kaip vitaminų papildą ir imunitetą stiprinančią medžiagą.

gudobeliu uogos žiemai
gudobelių uogienė su citrina
gudobelių vaisių uogienė žiemai
gudobeliu uogienė žiemai

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama