Ruduo pas mus būna tikras gėrybių metas, tačiau visi norime, kad tų gėrybių užtektų kuo ilgesniam laikui. Kartą jau rašiau apie moliūgų konservavimą žiemai (tąkart marinavome moliūgus su česnakais). Galbūt jau spėjote išbandyti šį receptą? Na o dabar turiu nei kiek ne prastesnį derinį – moliūgai su svarainiais – tai receptas kuris tikrai patiks visiems smaližiams.
Priklausomai nuo to kaip derinsite ingredientus ir kokius kiekius pasirinksite, iš moliūgų bei svarainių dueto galima paruošti džemą, saldų padažą ar tyrę. Jeigu virsite šiek tiek trumpiau, o virdami maišysite švelniau – tuomet moliūgai bei svarainiai šiek tiek geriau išlaiko savo formą, kitaip sakant lieka ką pakramtyti. Todėl galutinis rezultatas iš tiesų priklauso tik nuo Jūsų fantazijos. O paruošimas čia tikrai paprastas ir gana greitas.
Jums reikės
• Vidutinio dydžio moliūgo (Apie 1 kg pašalinus sėkliukes);
• Keleto svarainių (Paprastai naudoju bent 500g išvalytų, gerai sunokusių svarainių);
• 250g balto cukraus;
Paruošimui reikės:
• Sterilių stiklainių su dangteliais;
• Nemažo puodo;
• Nemažo indo ingredientams susidėti;
• Aštraus, didelio peilio;
• Šaukšto moliųgo minkštimui išskobti;
Paruošimo eiga
Moliūga reikia gerai nuplauti šiltoku vandeniu, juk tai ant žemės auganti daržovė, todėl prieš dedant jį ant virtuvės stalo įsitikinkite, jog pašalinote visą pridžiūvusį purvą (kartais jį sunku pastebėti dėl grublėtos moliūgo odos).
Tuomet galite perpjauti jį pusiau ir dideliu šaukštu išskobti visas sėklas bei minkštimą (tą minkštimo dalį prie sėklų į kurią lengvai sminga šaukštas).
Patarimas: Moliūgo sėklų neišmeskite, jas nuvalykite ir padėkite šiltai, kad išdžiūtų. Lukštentos moliūgų sėklos – tai skanus bei maistingas užkandis, o jas paskrudinus galima naudoti salotoms bei sriuboms gardinti.
Tai atlikus galima pjaustyti visą molūgą riekelėmis. Riekelėmis supjaustytą moliūgą žymiai paprasčiau nulupti peiliu, negu bandyti lupti cielą daržovę.
Nuluptas moliūgo riekeles peiliu smulkinkite nedideliais kvadratėliais.
Svarainius reikia perpjauti pusiau, išvalyti sėkliukes ir supjaustyti plonomis skiltelėmis. Tuomet moliūgai su svarainiais sudedami į pasiruoštą švarų įndą ir gausiai apibarstomi cukrumi.
Po keleto minučių, pastebėsite, jog ima skirtis sultys, o indo apačioje renkasi sirupas. Palaukite bent valandą kol šis procesas įsibėgės, dabar galite supilti moliūgus ir svarainius į puodą ir imti kaitinti ant vidutinio stiprumo ugnies.
Verdamus moliūgus pradžiai pridenkite dangčių, kad visas puodo turinys gerai perkaistų, tuomet dangtį nuimkite ir retkarčiai pamaišykite.
Maišydami stenkitės, jog viršuje esantis sluoksnis susikeistų su apatiniu sluoksniu, kadangi apačioje esantys moliūgo bei svarainių gabalėliai gauna daugiau kaitros ir ima minkštėti žymiai greičiau.
Pavirkite šią masę bent pusvalandį (galbūt ilgiau, priklausomai nuo Jūsų turimo puodo dydžio ir pageidaujamos konsistencijos). Jeigu norite pagaminti saldų padažą, tuomet maišykite intensyviau ir virimo procesą šiek tiek pailginkite iki kol pasieksite norimą rezultatą.
Konservuoti naudojami stiklainiai turi būti sterilūs t.y. išplauti karštų vandeniu bei iškaitinti orkaitėje. Tai užtikrina švarą, o tuo pačiu ir konservavimo sėkmingumą, kadangi bakterijos užsilikusios ant indo ar konservuojamame turinyje greitai sukelia fermentacijos procesą ir visas darbas jau po kelių dienų gali nueiti per niek.
Kad taip nenutiktų, visuomet tiksliai vadovaukitės konservavimo taisyklėmis ir laikykitės švaros virtuvėje, sterilizuokite įrankius (plikykite karštu vandeniu) bei plaukite rankas.
Apvirtą moliūgų ir svarainių masę galima išpilstyti į stiklainius ir juos nedelsiant užsukti dangteliais. Rekomenduojama pagamintus konservus laikyti šiltai t.y. pakišti po patalais ir leisti jiems palengva atvėsti. Tuomet konservuoti moliūgai su svarainiais išnešami į rusį ar kitą vėsią patalpą kur jie bus laikomi per žiemą.
Skanaus!
Šis receptas gana universalus, jį galite pritaikyti pagal savo pomėgius, papildyti ingredientų sąrašą arba svarainius pakeisti cidonijomis, taip pat galima moliųgą pakeisti cukinijomis. (Tuomet gaunamas ne mažiau gardus cukinijų džemas). Siūlau nebijoti eksperimetuoti ir atrasti tai, kas labiausiai dera pagal Jūsų skonį!
Teksto komentarai