Receptai

Marinuoti moliūgai su česnakais

Marinuoti moliūgai su česnakais

Jeigu Jums ruduo kaip ir man – marinavimo bei konservavimo sezonas, tuomet greičiausiai neatsispirsite išbandyti šį skanų receptą, kurį ruošiu jau kelinti metai iš eilės. Pasibaigus vasarai, įsibegėjus rudeniui, spalio mėnesio pabaigoje visų dėmesio centre atsiduria moliūgai ir tikrai ne veltui – tai itin universali daržovė iš kurios nesunku paruošti daugybę gardžių patiekalų kuriuos mėgsta visa šeima.

Receptų įvairovė tikrai nėra nubodi, o siūlomi patiekalai stebina išradingumu. Iš moliūgo galima ruošti pagrindinius patiekalus, užkandžius, salotas ir net desertus bei kitus saldumynus!

Tačiau šį kartą papasakosiu kaip konservuojų moliūgus žiemai ir jais galiu džiaugtis ne tik rudenį, bet ir žiemos švenčių metu. Pagal šį receptą marinuotas moliūgas gali būti laikomas ištisus metus, todėl šiais metais nepersistenkite bandydami išdalinti darže užaugintų moliūgų pertelkių giminėms ir draugams, o verčiau pasiruoškite keletą litrinių stiklainių, pagaląskite didžiausią virtuvinį peilį ir paskirkite vakarą moliūgų marinavimui su česnaku pagal mano receptą.

Jums reikės

• Moliūgo – 1000 – 1500g;
• Česnako skiltelių – 4-8 vnt;

Vienam litrui marinato paruošti Jums reikės:

• Vandens – 1 litro;
• Cukraus – 3 valg. šaukštų;
• Druskos – 2 valg. šaukštų;
• Acto – 75ml;

Prieskoniai marinatui (pasirinktinai):

• Šviežių krapų;
• Šviežių petražolių;
• Juodųjų pipirų/Kvapniųjų pipirų ~10 vnt;
• Gvazdikėlių ~ 2-3 vnt;

Paruošimo eiga

Moliūgas marinavimuiŠvariai nusiplaukite rankas ir pasiruoškite švarų, nemažą indą ruošiamiems moliūgo gabalėliams sudėti.

Dabar galima pareiti prie moliūgo. Pasidėkite moliūga ant tvirto pagrindo koteliu į viršų, aštriu peiliu įdurkite ir nurėžkite jo “kepurę”, kad galėtumėte ją nuimti ir patekti į vidų.

Dideliu šaukštu arba rankomis iškabinkite minkštą turinį su visomis sėklomis. Išvalykite moliūgo vidų (viduje neturi likti minkštos porėtos moliūgo dalies į kurią lengvai sminga šaukštas).

Šitaip išvalytą moliūgą galite pjaustyti plonomis riekelėmis panašiai kaip dalinant arbūzą. Kiekvieną riekelę dėkite ant pjaustymo lentelės ir plonai nupjaustykite moliūgo žievę.

Smulkinkite moliūgą nedideliais kubeliais ir dėkite juos į anksčiau pasiruoštą indą.

Moliūgų marinavimas žiemaiLaikas užkaitinti vandenį marinatui. Į ruošiamą marinatą sudėkite pasirinktus prieskonius bei supilkite actą. Svarbu marinatą užvirinti, o tuomet sumažinti ugnį ir dar pavirinti ant minimalios katros apie 7 – 10 minučių.

Smulkiai pjaustytus marinuojamo moliūgo gabalėlius dėkite į švarius (iškaitintus) stiklainius kartu su česnako skiltelėmis arba smulkiau pjaustytais česnako gabalėliais. Stiklainio turinį užpilkite karštu marinatu iki viršaus.

Žiemai konservuoti moliūgai laikysis geriau ir ilgiau jeigu stiklainius užpildę moliūgo kubeliais ir supylę marinatą atliksite štai tokį sterilizacijos procesą:

Stiklainis specialių žnyplių pagalba statomas į didelį puodą su karštu vandeniu. Visas stiklainis nėra panardinamas vandenyje, bet vanduo turi apsemti jį beveik iki “pečių”. Kaitininimo trukmė paprastai iki 15 min.

Svarbu: nedidelis stiklainis (1 litro ir mažesni) kaitinamas ne daugiau 15 minučių! Didelius stiklainius galima kaitinti šiek tiek ilgiau (3 ar 2 litrų talpas aš paprastai kaitinu iki 20 minučių).

Taip iškaitintas stiklainis išimamas iš vandens ir statomas ant dangtelio. Pirmąją parą stiklainiai laikomi šiltai, tačiau vėliau juos reikia perkelti į šaltą vietą kurioje jie bus laikomi ilgą laiką.

Toks sterilizavimo procesas gana pavojingas, kadangi galima apsiplikyti arba susprogdinti stiklainį kaitinant jį per ilgai. Todėl jeigu marinavimo imatės pirmą kartą, geriau šį žingsnį praleiskite.

Iš esmės svarbu pasirūpinti švara ir tinkamai pasiruošti stiklainius bei dangtelius kuriuos naudosite, kadangi ruošiant marinuotus moliūgus į stiklainio vidų gali patekti bakterijos sukeliančios fermentacijos procesą. Liaudiškai šnekant tokie stiklainiai laikosi ne ilgai ir po kurio laiko “nušaudo”.

Marinuotas moliūgas žiemai
Moliūgas su česnaku žiemai

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama