Jei po pirmųjų šalnų prisirinkote nuostabaus raudonumo putino uogų – šis receptas kaip tik jums. Siūlau pasigaminti putinų uogų sirupo, kuris padės sustiprinti atšiaurių žiemos sąlygų sekinamą organizmą, papildys vitaminų atsargas, padės esant sausam kosuliui ar gerklės skausmui. Receptas nesudėtingas, o paruoštas sirupas malonaus skonio.
Putinų uogos su medumi ruošiamos taip:
- Gerai prinokusios putino uogos (1 dalis)
- Natūralus bičių medus (1 dalis)
Ruošimo būdas
Nuplaukime, nuvalykime ir nusausinkime putinų uogas. Tuomet, stengdamiesi nesutraiškyti uogų, nuskinkime jas nuo šakelių. Paimkime vidutinio dydžio (0.7 – 1l) stiklinį indą ir iki pusės pripilkime paruoštų uogų. Tuomet paprasčiausiai stiklainį baigiame pildyti medumi. Stiklainis uždarome ir padedame vėsioje vietoje, kol medus tirpdamas ištrauks iš uogų sultis ir taip pasigamins sirupas (užtruks bent jau 7 – 10 d.). Jei medui tirpstant stiklainyje dar atsiras tuščios vietos, ją galite užpildyti papildomai įdėję medaus.
Putino uogų kauliukai yra nuodingi, tačiau ruošiant sirupą su medumi jų išimti nereikia, tesiog vartojant sirupą nepamirškite jų nepraryti.
Verta paminėti, jog liaudies medicinos mėgėjai ne kartą tobulino bei savaip keitė medaus bei putino uogų mišinio recepta, todėl kituose šaltiniuose jis aprašomas kiek kitaip. Pavyzdžiui, kiti receptai rekomenduoja iš anksto pašalinti kauliukus, tuomet gaminamos tiesiog trintos putino uogos su medum (Naudojant tokį paruošimo metodą vartojama visa masė, o ne tik išsiskyręs sirupas, kadangi nuodingoji dalis – kauliukai pašalinami iš anksto).
Ne mažiau vertingas ir putino uogų ir degtinės užpiltinės receptas.
Naudojimas
Kai stiklainyje aiškiai nebematyti medaus, o tik rausvas sirupas – jau galime naudoti. Sirupas padės atsigauti išsekusiam organizmui, papildys vitaminų atsargas, padės skaudančiai gerklei, esant sausam kosuliui. Vartoti po vieną valgomąjį šaukštą porą kartų dienoje. Naudoti tiek sirupą tiek uogas. Jei valgysite uogas, neprarykite kauliukų, didesnis jų kiekis lengvai nuodingas.
Nepamirškite naudoti sausą šaukštą arba nesemkite sirupo iš viso indo, o įsipilkite, kiek reikia vienam kartui. Į sirupą patekus vandens, jis gali pradėti rūgti. Jei pastebėjote rūgimą geriau nebenaudokite.
Teksto komentarai