Vaistiniai augalai

Balinis ajeras – vaistams ir aromatingai duonai gaminti

Augalas ajeras (Acorus calamus)

Balinis ajeras (Acorus calamus) – daugiametis, 50-125 cm aukščio žolinis augalas. Šaknias­tiebis žalsvai rusvas, storas, šliaužiantis, nariuotas, išsišakojęs, kvapus, kartus. Lapai bekočiai, ilgi, kardiški. Žiedai gelsvai žalsvi, susitelkę į cilindrišką smailėjančią burbuolę. Vaisius – uoga (Lietuvoje ajeras uogų nesubrandina). Visas augalas maloniai kvepia.

Balinis ajeras paplitęs visoje Lietuvoje. Auga nesraunių upių, ežerų, tvenkinių uždumblėjusiose pakrantėse, grioviuose. Žydi birželio – liepos mėn.

Vaistinė žaliava – šakniastiebiai (Rhizomata Calami) – kasami pavasarį arba rudenį. Nuplaunami, nupjaustomos šaknys ir apvytinami. Tada skeliami išilgai. Džiovinama šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje arba pastogėje. Džio­vinant specialiose džiovyklose, temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 30- 35° C. Išdžiovinti šakniastiebiai turi likti balti arba rausvoki, jiems būdingo kvapo, kartaus skonio. Laikoma sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje ne ilgiau kaip 2 metus.

Nuo seniausių laikų ajeras vartojamas gydymui. Šakniastiebių nuoviras žadina apetitą, gerina virškinimą. Šviežias šakniastiebių nuoviras stiprina plaukų šaknis, juo skalaujami išplauti slenkantys ir riebūs plaukai, burna nemaloniam kvapui panaikinti, naudojamas jis aromatinėms vonioms; šak­niastiebių milteliais valomi dantys, kai reikia stiprinti dantenas.

Preparatas olimetinas, kuriame yra ajero eterinio aliejaus, gydo šlapimo pūslės ir tulžies pūslės akmenliges. Vikalino ir vikairo tabletėmis, kurioms gaminti vartojami augalo šakniastiebių milteliai, gydoma skrandžio ir dvylika­pirštės žarnos opaligės, lėtinis gastritas. Geriama po 1 -2 tabletes 3 kartus per dieną po valgio. Gydymas derinamas su specialia dieta (rekomenduoja gydytojas).

Ajero šakniastiebių užpilas vartojamas padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui mažinti. Jis gaminamas taip: 10 g susmulkintų šakniastiebių užpilama 100 ml karšto vandens ir 15 min. kaitinama verdančio vandens vonioje. Nuėmus nuo viryklės, po 30 min. nukošiama, jpilamas išgaravęs vandens kiekis. Geriama po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną.

Ant žalių ajero lapų šeimininkės kepa skanią, aromatingą duoną.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti