Vaistiniai augalai

Blakinė kalendra

Augalas kalendra

Blakinė kalendra – vienmetė , iki 70 cm aukščio gėlė, plona, verpstiška šaknimi. Stiebas status, šakotas, tuščiaviduris. Lapai šviesiai žali, pamatiniai ilgakočiai, dantytais kraštais. Stiebo apatiniai lapai trumpakočiai, dukart plunksniškai suskaldyti j siauras, linijiškas skiauteles. Žiedynas sudėtinis skėtis; žiedai maži, balti arba rausvi. Vaisius – kietas, rudai arba pilkai geltonas, rutuliškas, susideda iš dviejų sunkiai atskiriamų skeltavaisių. Augalas ir dar nesubrendę vaisiai skleidžia aitrų, nemalonų kvapą.

Lietuvoje blakinė kalendra auginama. Žydi liepos-rugpjūčio mėn. Vaisiai subręsta rugsėjo mėn.

Vaistinis augalas kalendraMedicinoje vartojami gėlės vaisiai. Augalai pjaunami, rišami į pėdus ir džiovinami pastogėje, o išdžiūvę – nukuliami. Nukultos sėklos baigiamos džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje. Žaliava yra stipraus kvapo, deginančio skonio.

Kalendra vartojama apetitui gerinti, tulžies išsiskyrimui skatinti. Sėklų užpilas gaminamas taip: arbatinis šaukštelis susmulkintos žaliavos užpilamas 200 ml kambario temperatūros vandens ir paliekama nakčiai. Rytą preparatas nukošiamas. Geriama po 2 valgomuosius šaukštus kas 2 val.

Iš gėlės eterinio aliejaus gaminamas citralis. Vartojamas akių ligoms (keratitui, konjunktyvitui), krūtų spenelių įtrūkimams gydyti. Jis malšina skausmą, slopina uždegimą.
Liaudies medjcinoje kalendros vaisiai vartojami hemorojui gydyti. Seniau iš sumaltų sėklų žmonės darydavo kompresus ir dėdavo ant blogai gyjančių žaizdų.
Kalendros sėklų užpilas nevartotinas, jei žemas kraujospūdis, nepakankama kraujo apytaka, yra atonija, debilumas, šlapimo nelaikymas.

Augalo aromatingos sėklos, kaip prieskonis, vartojamos maisto pramonėje.

Kontraindikacijos

Pasitaiko žmonių, alergiškų kalendrai.

Vaistinės kalendros savybės

Kalendrų vaisiuose esančios medžiagos pasižymi virškinimą gerinančiu, apetitą didinančiu, pilvo pūtimą slopinančiu poveikiu. Taip pat žinomos šlapimo išsiskyrimą skatinančios, hemorojų gydančios, skausmą malšinančios savybės.
Rinkimas ir paruošimas laikymui

Vaistinei žaliavai ruošiamos kalendrų sėklos. Jos pradedamos rinkti kai didžioji dalis augalo sėklų ima geltonuoti. Kartu su sėklomis nupjauti augalai rišami į kūlelius ir pakabinus baigiama džiovinti. Baigus nokti visoms sėkloms, jos nukuliamos, pašalinamos šiukšlės. Taip paruoštos sėklos laikomos sausoje, vėdinamoje vietoje iki 4 metų.

Paplitimas

Blakinė kalendra Lietuvoje dažnai auginama kaip prieskoninis augalas, kartais pasitaiko sulaukėjusių.

Naudojimas maistui

Kalendra nuo seno žinomas prieskoninis, stipraus aromato augalas. Juo dažnai gardinami žuvies, kiaušinių patiekalai, salotos. Kalendros dedama į kepamą juodą duoną, sriubas, raugiant kopūstus, marinuojant. Ypač tinka pagardinti rūkytus mėsos ir žuvies gaminius.

Jauna kalendros žolė taip pat naudojama kaip prieskonis salotoms, troškiniams, keptai mėsai paskaninti.

Kiti faktai

Senovėje kalendra naudota kaip lytinį potraukį slopinanti priemonė
Kalnedrų sėklų išspaudos gali būti duodamos gyvuliams

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti