Dašis, kalninis (lot. Satureja montana)

Kontraindikacijos

Pasitaiko žmonių, kurie yra alergiški dašiams.

Vaistinės savybės

Dašyje kaupiasi medžiagos pasižyminčios bakterijas naikinančiomis, vidurių pūtimą slopinančiomis, rūgimo ir puvimo procesus lėtinančiomis savybėmis, lengvina atsikosėjimą. Dėl to jo preparatai naudoti esant meteorizmui, sergant virškinimo sistemos ligomis.

Rinkimas ir laikymas

Vaistinei žaliavai renkama antžeminė augalo dalis augalui žydint (dažniausiai liepos mėnesį). Surinkus džiovinama gerai vėdinamoje,  nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje arba džiovykloje įšilusioje iki 35 laipsnių temperatūros. Išdžiuvusi žaliava išvaloma nuo priemaišų, atskiriamos sumedėjusios augalo dalys, stambios šakelės. Likusi žaliava pakuojama į popierinius maišus. vartoti tinka iki 1 metų.

Vaistinei žaliavai tinka ir daržinis dašis.

Augale aptinkamos cheminės medžiagos

  • gleivės
  • raugai
  • flavanoliai
  • dervos
  • karvakrolis
  • paracimolis
  • askorbo rūgštis

Naudojimas maistui

Dašis geriau žinomas kaip prieskoninis augalas. Juo pagardinami troškiniai, salotos, šalti gėrimai, mėsos patiekalai. Itin tinka su žuvimi.

Paplitimas

Lietuvoje natūraliai dašiai neaptinkami, tačiau vis dažniau auginami kaip dekoratyvinė-prieskoninė rūšis. Be kalninio dašio dar auginamas daržinis dašis.

Kiti faktai

  • Malonaus aromato dašių eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje.
  • Augalas medingas, gausiai lankomas bičių.
  • Dašis gali būti auginamas kaip dekoratyvinė rūšis.

Naudotos literatūros sąrašas

  • [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.
  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [83] K. Obelevičius, S. Petkevičiūtė, E. Šeinauskienė. „Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas“ Kaunas: Lututė, 2011. ISBN 978-9955-37-127-4

Susiję straipsniai

Straipsnis papildytas: spalio 17, 2016

Komentarai