Didžioji dilgėlė (Urtica dioica) – daugiametis dvinamis augalas su ilgu šliaužiančiu šakniastiebiu. Šios gėlės stiebai keturbriauniai, statūs arba kylantys, iki 150-200 cm aukščio. Lapai pražanginiai, žiedai vienalyčiai, žali, lapų pažastyse susitelkę j šluoteles. Vaisius – riešutėlis.
Didžiosios dilgėlės lapai ir stiebas apaugę smailiais ir aštriais dilginamaisiais ir paprastais plaukeliais. Dilginamajam plaukeliui palietus odą ir nulūžus, iš jo išsiskiria lašelis skruzdžių rūgšties, kuri ir nudegina odą. Skruzdžių rūgštis – lakus skystis, džiovinant greitai išgaruoja. Jos nelieka ir verdant.
Dilgėlė labai paplitusi visoje Lietuvoje. Gėlė gerai auga patvoriuose, krūmuose, šiukšlynuose, pakelėse, grioviuose, užterštuose miškuose, upių pakrantėse, apleistuose soduose. Mėgsta daug azoto turinčią dirvą. Dauginasi sėklomis ir vegetatyviniu būdu. Žydi liepos-spalio mėn:
Vaistams vartojami dilgėlių lapai (Folia Urticae). Jie renkami augalo žydėjimo metu. Dilgėlės nupjaunamos, keletą valandų apvytinamos (tuomet nebedilgo) ir nuskinami jų lapai. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje. Išdžiūvę lapai turi būti tamsiai žali, savito kvapo, kartoki.
Dilgėlė yra vienas naudingiausių laukinių augalų. Jos lapuose yra visas vitaminų kompleksas: vitaminai K, C, B2, E, karotinoidai (karotinas mūsų organizme virsta vitaminu A); nemažai yra geležies, kuri organizme reikalinga eritrocitų gamybai, kitų mikroelementų (vario, mangano).
Gėlės lapų užpilo patartina gerti moterims po gimdymo, nes jis gerina kraują (jame daugėja hemoglobino), mažina kraujavimą (vitaminas K didina kraujo krešėjimą), didina gimdos raumenų tonusą. Jis gaminamas taip: 1 valgomasis šaukštas susmulkintos žaliavos užpilamas stikline verdančio vandens, 10-15 min. virinama, 30min. leidžiama nusistoti, nukošiama, pilamas iki 200 ml išgaravęs vandens kiekis. Geriama po 50-100 ml 3 kartus per dieną.
Dažnam teko būti nudilgintam einant šalikele, paupiu ar tiesiog sode. Tai dažniausiai didžiosios dilgėlės kaltė. Nevertėtų supykus pulti jų rauti ir mesti į šalį. Plaukuotas dilgėlės paviršius saugo vitaminingą, žaizdas gydančią bei plaukus stiprinančią galią.
Iš išdžiovintų lapų paruošite puikios gydančios arbatos, iš šviežių ir jaunų ūglių pavasarį išvirsite vitaminingą sriubą, o surišta vanta pirtyje palengvins skausmą.
Kontraindikacijos
Didžiosios dilgėlės preparatų nenaudoti kai padidėjęs kraujo krešėjimas, esant alergijai dilgėlėms bei sergant tromboze.
Vaistinės savybės
Liaudyje naudojama visa dilgėlės žolė, lapai, žiedynai, sėklos.
Didžiosios dilgėlės lapuose gausu vitaminų, dėl to arbata bei nuovirai naudojami sergant avitaminoze, esant nusilpusiam organizmui.
Augale kaupiasi nemažas kiekis geležies, dėl to arbatas naudinga gerti sergantiems mažakraujyste.
Dilgėlėje esančios medžiagos pasižymi kraujavimą stabdančiomis savybėmis, gerina hemoglobino ir eritrocitų gamybą. Sumaigyti švieži lapai stabdo kraujavimą iš nosies. Nuoviru stabdomi plaučių, žarnyno, gimdos kraujavimai. Didesnės koncentracijos lapų nuoviro pavilgai naudojami nudegimams gydyti baigiamuosiuose gijimo procesuose.
Norėdami atsikratyti pleiskanų ar sustiprinti plaukų šaknis, išplautą galvą galite skalauti dilgėlių lapų nuoviru.
Minima, kad augale esančios medžiagos jaunoms mamoms skatina pieno išsiskyrimą.
Iš nupjautų dilgėlių stiebų su visais lapais ruošiamos vantos, kurios naudojamos pirtyje. Toks dilgėlių naudojimas padeda esant reumatui, nerviniams skausmams.
Rinkimas ir paruošimas laikymui
Dilgėlių lapai renkami augalui žydint. Galima lapus skinti iškart nuo augalo, tuomet bus reikalingos pirštinės. Kitas būdas, nupjauti dilgėles ir šiek tiek apvytinti, tuomet jos praranda dilginančias savybes. Nuskinti lapai džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Tinkamai paruošti, išlieka tamsiai žalios spalvos, kartoki. Paruoštą žaliavą galima naudoti 2 metus.
Dilgėlių vantas patogiausia ruošti prieš pat naudojimą. Supjautas dilgėlių pluoštas surišamas ir naudojamas kaip tradicinė vanta. Jei bus nupjauti itin jauni stiebai, nuplikyti karštu vandeniu praras savo tvirtumą ir nebus patogu vanotis. Galima surišus vantas džiovintis vėlesniam naudojimui.
Kiti naudojimo būdai
Iš dilgėlių lapų (žali) bei šaknų (geltoni) gaminami dažai, kurie naudojami maisto, chemijos, farmacijos, tekstilės pramonėje.
Dilgėlių duodama naminiams paukščiams tam, kad pagerėtų kiaušinių dėslumas. Nuplikytomis dilgėlėmis šeriami naminiai gyvūnai.
Iš subrendusių dilgėlių stiebų seniau buvo gaminamas pluoštas iš kurio vejamos virvės, pančiai, audžiama medžiaga.
Teksto komentarai