Kmynas, paprastasis (lot. Carum carvi L.)

Kmynų dedama į duoną, jais gardinamos salotos, mėsos gaminiai. Kmyno sėklos malonaus aromato, kiek deginančio skonio.

Kmynus sutiksime augančius laukuose, pakelės, kartais net miško pievose. Surinkti kmynai ne tik puikus prieskonis bet ir vaistinėmis savybėmis pasižymintis augalas.

Kontraindikacijos

Didelis kiekis kmynų arbatos gali sukelti pykinimą, nemalonių pojūčių žarnyne.

Vaistinės savybės

Liaudis gydomaisiais tikslais naudoja kmynų sėklas. Iš jų dažniausiai ruošiamos arbatos, kurios pasižymi pilvo pūtimą slopinančiu, virškinimą gerinančiu poveikiu. Kmynų arbata gerina laktaciją, dėl to naudojama krūtimi maitinančių moterų.

Rinkimas ir laikymas

Prinokus kmynų sėkloms, ryte arba vėliau vakare (kai drėgnesnis oras) kmynai nupjaunami, surišti sukabinami džiūti. Po jais patiesiama medžiaga, nes džiūdamos sėklos byra. Baigiant džiūti kmynai nukuliami, atskiriamos šiukšlės, sėklos laikomos tankios medžiagos maišeliuose ar stikliniuose induose tamsioje vietoje. Tinkamai paruošti kmynai specifinio kvapo, karčiai aitraus skonio. Tinka vartoti 2-3 metus.

Paplitimas Lietuvoje

Lietuvoje labai dažnas, aptinkamas  daugelyje pievų, mėgsta humusingas dirvas. Kai kur auginamos kultūrinės kmynų rūšys.

Kiti naudojimo būdai

Kmynas žinomas juodos duonos, kepinių, mėsos gaminių, salotų prieskonis,  jų dedama į giras. Iš kmynų sėklų išspaustas aliejus naudojamas kaip aromatinė medžiaga maisto pramonėje.

Receptai

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.
  • [83] K. Obelevičius, S. Petkevičiūtė, E. Šeinauskienė. „Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas“ Kaunas: Lututė, 2011. ISBN 978-9955-37-127-4
  • [87] Gudžinskas, Zigmantas. „Lietuvos induočiai augalai“ Vilnius: Botanikos instituto leidykla, 1999. ISBN 9986-662-14-1

Susiję straipsniai

Straipsnis papildytas: rugpjūčio 30, 2017

Komentarai