Vaistiniai augalai

Rabarbaras – vitaminai, nauda, receptai (lot. Rheum rhabarbarum L.)

Rabarbarai
Rabarbarai

Lietuvoje rabarbarus auginame daržuose ir soduose,  mėgstame jų saldžiarūgščius lapkočius. Vaistinėmis savybėmis pasižymi rabarbarų šaknys, jos turi kartumynų, naudojamos viduriams laisvinti.

Pavasarį jaunus rabarbaro lapkočius naudojame iš karto nuskintus, kartais valgome su cukrumi. Jaunuose kotuose esančios medžiagos padeda iš organizmo šalinti toksines medžiagas, pagerina žarnyno veiklą. Tačiau peraugę lapai kaupia nedidelius organizmui kenksmingos rūgšties kiekius.

Kontraindikacijos

Rekomenduojama naudoti tik jaunus rabarbarų lapkočius. Suaugusiuose rabarbarų kotuose kaupiasi oksalo rūgštis, didelis jos kiekis kenksmingas. Dėl šios rūgšties poveikio organizmas negali pasisavinti maistinių medžiagų.

Rabarbarų šaknų preparatų nerekomenduojama naudoti ilgą laiką, taip pat esant ūmiam apendicitui, nėščioms moterims.

Naminis rabarbaras

Rabarbarų gydomosios savybės

Kai kurios rabarbarų stiebuose besikaupiančios medžiagos naudingos organizmo valymui, šalina toksines medžiagas, gerina žarnyno peristaltiką, skatina šlapimo išsiskyrimą.

Rabarbaro šaknyse esančios medžiagos laisvina vidurius, padeda sergant meteorizmu, atonija.

Rinkimas ir laikymas

Augalas rabarbarasNežinantiems ar augalas rabarbaras yra daržovė ar vaisius atsakau, jog rabarbaras yra priskiriamas daržovėms.

Jauni rabarbarų lapkočiai valgomi švieži, gali būti šaldomi. Yra nemažai populiarių receptų su rabarbarais, nes juose gausu vitaminų bei nedaug kalorijų.

Rabarbarų šaknys kasamos pavasarį arba rudenį. Surinkus nuvalomos ir nuplaunamos, supjaustomos smulkesniais gabalėliais ir džiovinamos ne didesnėje kaip 60 o C temperatūroje. Sudžiuvę šaknų gabalėliai išorėje tamsiai rudi, vidus oranžinio, gelsvo atspalvio. Skonis kartus, sutraukiantis.

Paplitimas

Lietuvoje auginamos 3 rabarbarų rūšys, stipriausiomis vaistinėmis savybėmis pasižymi Vaistinis rabarbaras.

Kiti panaudojimo būdai

Iš lapkočių gaminami džemai, kompotai. Dažnai naudojami tortų, pyragų, bandelių įdarams.

Kiti faktai

Kartais klaidingai manoma, kad rabarbaruose gausu vitamino C, iš tiesų taip nėra, rūgštų skonį suteikia besikaupiančios organinės rūgštys.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti