Šalavijas, vaistinis (lot. Salvia officinalis L.)

Sinonimai

Liaudis šalaviją dar vadino: šalavija, salvija, salvijos.

Kontraindikacijos

Šalavijo nerekomenduojama naudoti nėščioms moterims, esant traukuliams, sergant cukriniu diabetu bei sergant inkstų ligomis. Šalavijo priemonių nepatartina naudoti ilgą laiką, neduoti jo preparatų vaikams.

Vaistinės savybės

Šalavijas didina organizmo atsparumą stresui, ramina centrinę nervų sistemą. Žinomos dezinfekcinės, mikrobus naikinančios, virškinimą gerinančios, sutraukiančios ir uždegimus slopinančios savybės. Dėl to šalavijo preparatai naudojami skalauti skaudančiai gerklei, sutrikus virškinimui, viduriuojant, kamuojant skausmingoms mėnesinėms, esant gausiam prakaitavimui. Išoriškai šalavijo preparatai naudoti sunkiai gyjančioms žaizdoms, opoms gydyti. Nurodoma, kad šalavijas naudojamas menopauzės metu.

Minima, kad šalavijo žolėje esančios medžiagos pasižymi pieno liaukų sekrecija mažinančiomis savybėmis.

Rinkimas ir laikymas

Vaistinei žaliavai pjaunama šalavijo žolė. Gali būti renkama 3 kartus metuose: prieš augalo žydėjimą, žydėjimo metu ir rudenį, kai augalas atželia. Surinkta žaliava džiovinama gerai vėdinamoje vietoje pavartant arba džiovykloje įšilusioje iki 38 laipsnių. Nuo sudžiuvusių stiebų nuskinami tik lapai.  Paruošta žaliava laikoma sausoje vietoje, popieriniuose maišeliuose.

Auginimas

Jei šalavijus auginate vaistinei žaliavai ruošti, nerekomenduojama jų auginti vienoje vietoje ilgiau nei 6 metai. Nes vis didesnė augalo dalis ima sumedėti, duoda mažiau vešlias atžalas nupjovus.

Augale aptinkamos cheminės medžiagos

  • karčiosios medžiagos
  • fitoncidai
  • eterinis aliejus (daugiausia cineolis)
  • flavonoidai
  • raugai
  • fenolkarboninės rūgštys
  • mineralinės medžiagos

Naudojimas maistui

Šalavijas dažnai naudojamas kulinarijoje kaip prieskonis mėsos, žuvies, daržovių patiekalams pagardinti. Juo gali būti aromatizuojami alkoholiniai ir gaivieji gėrimai., kokteiliai.

Puikiai tinka mėsos ir daržovių marinavimui, varškės sūriams pagardinti.

Paplitimas

Lietuvoje natūraliai neauga. Dažnai auginamas kaip dekoratyvinis arba prieskoninis augalas. Mėgsta atviras, saulėtas vietas. Netoleruoja šlapios dirvos ir ilgesnių sausrų.

Kiti faktai

  • Augalas medingas, žydėjimo metu gausiai lankomas bičių.

Asmeniniai pastebėjimai

  • Šalavijas labai universalus prieskonis tinkantis daugeliui patiekalų ir gėrimų.
  • Itin dera su kepta mėsa, žuvimi. Kvapas šiek tiek primena citrina, gaivus.

Galerija

Naudotos literatūros sąrašas

  • [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.
  • [19] Ragažinskienė Ona, Rimkienė Silvija, Sasnauskas Valdas. “Vaistinių augalų enciklopedija”, Kaunas: Lututė, 2005. ISBN 9955-575-73-5
  • [83] K. Obelevičius, S. Petkevičiūtė, E. Šeinauskienė. „Prieskoninių augalų ir jų vartojimo žinynas“ Kaunas: Lututė, 2011. ISBN 978-9955-37-127-4

Susiję straipsniai

Komentarai