Uoga

Kiti faktai Minima, kad Sibire gyvenantiems žmonėms didžiulis skanėstas – tekšių uogos troškintos ką tik nušautos meškos žarnose. [68] Naudotos literatūros sąrašas [8] Gudžinskas Zigmantas. “Kur uogauti Lietuvoje” Kaunas: Šviesa, 2008. ISBN 978-5-430-05318-8. [68] Gudavičius, Henrikas. „Laiškai iš kaimo: dienoraštis.“ Vilnius: Všį Bernardinai.lt, 2014. ISBN 978-609-8086-09-6 [56] Autorių kolektyvas. „Lietuvos TSR Flora VI“ Vilnius: Mokslas 1980.

Skaityti visą straipsnį Tekšė, paprastoji (lot. Rubus chamaemorus)

Žymos:

Kadagiai jau nuo seno žinomi dėl savo gydomųjų savybių, juos jau naudojo senovės romėnai. Tai ne tik dekoratyvūs visžaliai medžiai bet ir prieskoniniai augalai, kurių uogomis skaninami įvairūs patiekalai, iš šakelių rišamos verbos. Kontraindikacijos Ilgas preparatų su kadagiu naudojimas gali apnuodyti organizmą, sukelti pykinimą ar vėmimą. Nerekomenduojama naudoti besilaukiančioms moterims, sergant inkstų ligomis. Kai kurie […]

Skaityti visą straipsnį Kadagys, paprastasis (lot. Juniperus communis L.)

Medlieva – iki 4-6 m užaugantis krūmas, žiedai susitelkę po 4-10, baltos spalvos. Subrandina tamsiai mėlynas, su apnaša uogas (botaniškai – uobolėlius). Neprinokusios uogos žalios, paskui raudonos ir galiausiai tamsiai mėlynos. Uogos valgomos, saldžiarūgštės, su savitu, ne visiems patinkančiu skoniu. Neįprastas skonis tampa nebepastebimas suvalgius kiek daugiau šių uogų. Krūmas ima derėti 3-4 gyvenimo metais ir gausiai […]

Skaityti visą straipsnį Medlieva, varpinė (lot. Amelanchier spicata K. Koch)

Vasarą baltais žiedais pasipuošia baltašaknės, jos dekoratyvios tad auginamos darželiuose. Dažnai galima aptikti augančių natūraliai. Ten jos dažnai veši didelėmis plantacijomis. Pats augalo pavadinimas išduoda, kad augalas turėtų būti baltomis šaknimis, tačiau to niekada nesumaniau patikrinti. Pavasarį, kol dar nematyti žiedų, baltašaknes lengva sumaišyti su pakalnutėmis, nes jų lapai labai panašūs. Be to auga labai […]

Skaityti visą straipsnį Baltašaknė, daugiažiedė (lot. Polygonatum multiflorum)

Avietes pamenu nuo tada kai būdamas mažas braudavausi atželiančiame kirtime tarp vešlių aviečių sąžalynų. Tada uogas rinkti buvo įdomu tik į burną, o ne į kibirą. Dabar į avietes žiūriu kiek kitaip – skanios ne tik aviečių uogos, bet ir jos lapų bei stiebų arbata. Svarbu paminėti, jok ne tik skanios bet gali ir padėti […]

Skaityti visą straipsnį Avietė, paprastoji (lot. Rubus idaeus L.)

Ilgokais dygliais šaltalankis gina savo uogas nuo susidomėjusių smalsuolių.  O gina ne veltui, nes šaltalankio uogos vitaminingos, jose esančios medžiagos pasižymi regeneracinėmis, riebalų apykaitą organizme reguliuojančiomis savybėmis. Iš surinktų uogų spaudžiamos skanios sultys, iš išspaudų gaminamas gydomasis aliejus.

Skaityti visą straipsnį Šaltalankis, dygliuotasis (lot. Hippophae rhamnoides L.)

Rugsėjui atėjus jau galima eiti į šlapias pelkes rinkti spanguolių. Šios rūgštaus skonio, raudonos uogos kaupia savyje medžiagas, kurios padeda įveikti sąnarių skausmus, stiprina išsekusį organizmą, papildo jo vitaminų atsargas bei padeda pašalinti kenksmingus junginius iš organizmo. Nors spanguoles leidžiama rinkti jau nuo rugsėjo 1 d., tokiu metu jos ne visada būna jau prinokusios. Pusžalės, […]

Skaityti visą straipsnį Spanguolė, paprastoji (lot. Vaccinium oxycoccos L.)