Patarimai

Kodėl šakojasi morkos?

Kodėl šakojasi morkos

Morkos šakojasi tuomet, kai dirva kurioje auga šakniastiebis nėra pakankamai puri, ar joje pasitaiko nepajudinama kliūtis. Jei grumstas ar akmuo kliudo morkai aukti tiesiai, ji stengiasi išvengti tokios kliūties ir taip gali susiformuoti keletas atšakų. Morkų šakojimosi šiuo atveju galima išvengti tinkamai paruošiant dirvą, ją išpurenant, pašalinant akmenis ir kitas kietas priemaišas. Vienas iš būdų tai padaryti yra dirvos sijojimas. Šiam darbui atlikti pasitekliamas būgninis dirvos sijotuvas.

Kitais atvejais morkų šakojimąsi sukelia morkų šaknis pažeidžiantys kenkėjai. Jeigu morkos galiukas “apgraužiamas” nematodų, pakankamai stiprus augalas gali atsiauginti šaknį išleisdamas keletą naujų atšakų.

Norint užtikrinti sveiką ir gausų derlių, svarbu tinkamai tręšti ir pasirūpinti savo daržo augalais. Kad morkos skanesnės būtų, reikia, kad joms netruktų kalio ir fosforo.

Fosforas lemia cukringumą, kalis audinius padaro švelnesnius.

Žinoma, svarbu ir veislė. Rinktis reiktų tas, kurios turi nedidelę šerdį.

Svarbu dirva, kuri turi būti puri, derlinga, bet iš rudens netręšta mėšlu. Pertręštoje mėšlu dirvoje auga kreivi, išsišakoję šakniavaisiai.

Jei dirvoje per daug azoto – lapai bus dideli, bet šaknys smulkios.

Kreivi, maži šakniavaisiai gali būti, kai morkos nėra tinkamai išretintos.

Neverta išretintų morkų daigus sodinti. Prigyja gerai, bet šakniavaisiai būna tinkami tik gyvuliams sušerti.

Jei derlingas ir minkštas dirvos sluoksnis bus plonas, morkos nebus geros.

Svarbu tinkamas laistymas. Turi sudrėkti visas sluoksnis iki pat šaknų. Paviršinis laistymas pablogina, nes susiformuoja kreivi šakniavaisiai, kai kurie jų turi net ne vieną šaknį. Taip pat morkos būna kietos, neskanios. Išsamiau apie morkų auginimą jau rašėme čia.

Šakotos morkos
Morkos šakojasi

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama