Receptai

Meškinio česnako receptai

meskiniu cesnaku receptai

Laukiniai česnakai kuriuos pas mus vadina Meškiniais česnakais (Allium ursinum), yra tikra gamtos dovana pavasarį. Augalas, anksčiau saugomas, tačiau dabar plačiai paplitęs (negalima iškasti su šakinims) yra labai naudingas ir atrodo paskutiniu metu buvo naujai atrastas tų kurie vietoje parduotuvės raciono verčiau renkasi natūralius gamtos resursus.

Jeigu jau esate išbandę meškinius česnakus, greičiausiai žinote, kad jų kasmet galima prisirinkti tik ribotą laiką pavasarį, kuris yra gana trumpas. Todėl svarbu išnaudoti šį laiką tinkamai, bei panaudoti vieną iš meškinio česnako receptų kurie padės išlaikyti šią gamtos dovaną ilgiau. Vienas iš būdų tai padaryti – jį konservuoti. Yra net keletas paprastų ir skanių laukinių česnakų konservavimo būdų, kad galėtumėte mėgautis unikaliu jų skoniu ir sveikatai naudingomis savybėmis dar ilgai po sezono pabaigos.

Štai keletas mano mėgstamiausių meškinių česnakų receptų:

Meškinis česnakas su degtine: Meškinio česnako ir degtinės užpilas – tradicinė vaistažolių priemonė, kuri kaip ir kiti spiritiniai žolelių užpilai gali turėti naudingų sveikatai savybių. Pagal šį nuo seno liaudies medicinoje naudojamą receptą, švieži meškinio česnako lapai kelias dienas mirkomi degtinėje, kad alkoholis išgautų naudingus augalo junginius. Skaitykite išsamiau apie degtinės užpilo gamybą.

Meškinių česnakų pesto: Šis klasikinis pagardas yra puikus būdas sunaudoti didelę meškinių česnakų partiją. Tiesiog sumaišykite lapus su kedro riešutais, parmezano sūriu, alyvuogių aliejumi, žiupsneliu druskos ir laikykite šaldytuve arba šaldiklyje, kad galėtumėte naudoti vėliau. Skaitykite išsamiau apie pesto gamybą.

Meškinių česnakų sviestas: Sumaišykite smulkiai supjaustytus meškinių česnakų lapus su suminkštintu sviestu, kad gautumėte skanią užtepėlę, kurią galima naudoti ant duonos, keptos mėsos ar keptų daržovių. Skaitykite išsamiau apie sviesto gamybą.

Meškinių česnakų actas: baltojo vyno actą sumaišykite su meškinių česnakų lapais, kad gautumėte aštraus skonio actą, kurį galima naudoti padažams, marinatams ar padažams. Skaitykite išsamiau apie acto gamybą

Meškinių česnakų aliejus: Sumaišykite susmulkintus meškinių česnakų lapus su alyvuogių aliejumi ir perkoškite mišinį per smulkų sietelį. Gautą aliejų naudokite salotoms, makaronams, keptoms daržovėms ar mėsai gardinti. Skaitykite išsamiau apie aliejaus gamybą.

Meškinių česnakų druska: Sumaišykite meškinių česnakų lapus su rupia jūros druska, tada mišinį paskleiskite ant kepimo skardos, kad išdžiūtų. Išdžiūvusią druską laikykite sandariame inde ir naudokite mėsai, daržovėms ar popkornams pagardinti. Skaitykite išsamiau apie druskos gamybą.

Meškinių česnakų medus – dar vienas skanus ir maistingas būdas išsaugoti šį universalų augalą. Norėdami jį pagaminti, tiesiog susmulkinkite saują laukinių česnakų lapų ir sudėkite juos į švarų stiklinį indelį. Lapus užpilkite medumi ir išmaišykite. Mišinį palikite pastovėti kelias dienas, retkarčiais pamaišydami, kad medus įgautų česnakų skonį. Skaitykite išsamiau apie meškinį česnaką su medumi.

Meškinių česnakų medų galima naudoti įvairiais būdais, pavyzdžiui, kaip saldų ir pikantišką glajų kepamai mėsai ar daržovėms, skrebučiams ar jogurtui pagardinti arba kaip natūralų arbatos ar kitų gėrimų saldiklį. Be to, jis pasižymi papildoma laukinių česnakų nauda, įskaitant priešuždegimines ir imunitetą stiprinančias savybes.

Išbandykite bent vieną iš šių receptų, juk konservuodami meškinių česnakus galėsite mėgautis unikaliu jų skoniu ir maistinėmis savybėmis ištisus metus.

Domina kiti panašūs receptai? Daugiau tokių ir panašių receptų ieškokite receptų skiltyje.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Vienas komentaras

Komentuoti

  • Justinai, gal galite pasidalinti apie dziovinta meskini cesnaka,kaip ji naudoti sveikatai gerinti?

Reklama

Reklama