Receptai

Meškinis česnakas su spiritu

meškinis česnakas su spiritu

Meškinis česnakas (Allium ursinum) kaip ir paprastasis česnakas puikiai tinka dėti į sriubas, sviesto užtepėles, džiovinti ar maišyti su druska.Tai puikus augalas, nes be puikaus skonio jis turi ir daug naudingų žmogaus organizmui savybių.

Kaip atrodo meškinių česnakų žiedaiPavyzdžiui, meškinis česnakas stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, palaiko tinkamą plaučių ir virškinamojo trakto veiklą, pasižymi antivirusiniu ir antibakteriniu poveikiu, valo šlapimo pūslę ir inkstus. Šviežiuose lapuose yra didžioji dauguma veikliųjų medžiagų, tačiau jų gauti galime gana trumpą laiką balandžio-gegužės mėnesiais.

Žolininkai žino, jog tinkamai paruoštame spiritiniame užpile taip pat gausu gerųjų medžiagų.

Laukinių česnakų spiritinis užpilas (receptas)

Pasigaminti spiritinį užpilą nėra sudėtinga. Viskas, ko jums reikia, yra aukštos kokybės laukinių česnakų žaliava ir maistinis alkoholis. Laukinius česnakus visada rinkite prieš jiems pražystant, t. y. kai jų lapuose gausu veikliųjų medžiagų. Priklausomai nuo vietovės ir oro sąlygų, galite pradėti rinkti nuo pat kovo iki gegužės vidurio.

Spiritas yra geras pagrindas užpilams gaminti, nes iš įvairių žolių ar kitų augalų padeda išgauti naudingus junginius ir juos ilgai išlaikyti.

Pirmiausia gerai nuplaukite ir nusausinkite lapus. Pasiruoškite stiklinį butelį su dangteliu ar kitą talpą kurioje norėsi laikyti spiritinį užpilą. Susmulkinkite arba suplėšykite šviežiai surinktus meškinių česnakų lapus ir sudėkite juos į stiklinę. Nespauskite lapų.

spiritinis meškinio česnako užpilasPripildykite stiklinį indą spiritu taip, kad nuo skysčio pakilę lapai siektų maždaug centimetrą žemiau indo dugno. Uždarykite indą sandariu dangteliu. (Jeigu jums patinkantis indas neturi sandaraus dangtelio ir negalite gauti jam tinkamo dangtelio, naudokite, pavyzdžiui, aliuminio folijos gabalėlį.)  Pastatykite indą tamsioje vietoje. Nelaikykite jo saulėje ar vietoje kurioje kinta aplinkos temperatūra.

Dvi savaites kasdien suplakite mišinį ir užpilas bus paruoštas naudojimui. Jeigu norite išlaikyti ilgiau – perfiltruokite ir supilkite į tamsaus stiklo butelį. Laikykite šaldytuve ir vartokite pagal poreikį. Alkoholio tinktūros netinka nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims ir, žinoma, vaikams.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama