Receptai

Meškinis česnakas su aliejumi

meskinis cesnakas su aliejumi

Viduramžių Europoje žolelėmis užpiltų aliejų naudojimas paplito, nes vienuolynai ir vaistinės pradėjo eksperimentuoti su įvairiais žolelių ir aliejų deriniais. Šie aliejai buvo naudojami maisto ruošimui, taip pat medicininiais tikslais, pavyzdžiui, žaizdoms raminti ir odos ligoms gydyti.

meskinis cesnakas su aliejumŠiandien žolelių aliejus tebėra populiarus ir universalus ingredientas daugelyje pasaulio virtuvių. Juos galima gaminti iš įvairių žolelių ir aliejų, naudoti salotų padažams, marinatams, užpilams ir kt.

Be to, tai paprastas ir natūralus būdas patiekalams suteikti skonio ir maistinių medžiagų, todėl jie yra pagrindinis daugelio virtuvių elementas.

Šiandien aliejiniams užpilams dažniausiai naudojami bazilikai, rozmarinai, čiobreliai, raudonėliai, šalavijai ir žinoma česnakai. Šių žolelių galima lengvai įsigyti daugumoje maisto prekių parduotuvių ir jos yra populiarus pasirinkimas dėl savo puikaus skonio ir universalumo gaminant maistą.

Kaip gaminti aliejų su meškiniu česnaku

Meškinis česnakas puikiai tinka žolelių aliejui pasigaminti. Jis patiekalams suteikia gardų, pikantišką skonį, kuris yra šiek tiek švelnesnis ir ne toks aitrus kaip įprastas česnakas.

Toks užpilas ne tik skanus bet ir sveikesnis už pirktines alternatyvas kuriose naudojami konservantai, dažikliai bei kiti nepageidaujami maisto priedai. Šis naminis, natūralus gaminys yra universalus ingredientas įvairiems patiekalams paskaninti.

Nors receptas gana paprastas (jame yra tik du ingredientai) tačiau jam reikės šiek tiek laiko. Sumaišius aliejų su meškinio česnako lapais rekomenduoju mišinį bent savaitę palaikyti šaldytuve.

Štai kaip atrodo gamybos procesas:

Jums reikės:

1 puodelis nuplautų ir gerai nusausintų meškinio česnako lapų.
1  puodelis tyro aliejaus.

Maišymas:

• Pasiruoškite švarų ir sausą stiklinį indą kuris turi sandarų kamštį ar dangtelį.
• Susmulkintus meškinio česnako lapus ir užpilkite aliejumi, įsitikinkite, kad lapai visiškai apsemti aliejumi. Jeigu liko lapelių prilipusių prie indo sienelių, nustumkite juos sausu ir švariu stalo įrankiu taip, kad panardintumėte aliejuje ir apsaugotumėte nuo kontakto su oru.
• Sandariai uždarykite indą ir padėkite jį į vėsią, tamsią vietą bent savaitei, kad aromatai susigertų. Galite palikti iki 2 savaičių, kad skonis būtų stipresnis.
• Pasibaigus infuzijos laikotarpiui, aliejų perkoškite per smulkų sietelį arba sūrmaišį į švarų stiklainį ar butelį.
• Sandariai uždarykite stiklainį ar butelį ir laikykite šaldytuve. Suvartojimo terminas iki 2-3 savaičių.

Nepamirškite, kad į aliejų pridėjus meškinio česnako lapų, ji reikėtų laikyti šaldytuve. Taip yra todėl, kad žolelėse yra drėgmės ir mikroorganizmų, dėl kurių aliejus gali greičiau gesti (jame gali lengviau daugintis bakterijos).

meškinių česnakų aliejusGaminant aliejų su meškiniu česnaku ar kitomis žolelėmis, svarbu laikytis atsargumo priemonių. Vienas iš būdų tai padaryti – vietoj šviežių žolelių naudoti džiovintas, nes jose yra mažiau drėgmės ir tai padeda ilgiau išlaikyti pagamintą aliejaus ir meškinių česnakų mišinį. Be to, svarbu mišinį sumaišyti taip, kad žolelės būtų visiškai padengtos aliejumi, nes kontaktas su oru gali skatinti bakterijų augimą.

Taip pat svarbu tinkamai laikyti šį produktą. Paprastai užpilai, ištraukos kiti panašūs naminiai gaminiai laikomi tamsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar spintoje. Jeigu neesate tikri dėl laikymo sąlygų, laikykite šaldytuve ir sunaudokite juos per kelias savaites, kad užtikrintumėte šviežumą. Pastebėję gedimo požymių, pavyzdžiui, rūgštų kvapą ar skonį, aliejų geriau išmeskite ir pasigaminkite šviežų mišinį.

Laukinius česnakus užpiltus aliejumi galite naudoti įvairiems patiekalams, pavyzdžiui, salotoms, makaronams, keptoms daržovėms ir kt.

aliejus ir meškinis česnakas
meškinis česnakas su aliejumi

Meškinio česnako skonis panašus į įprasto česnako skonį, tačiau yra šiek tiek švelnesnis ir subtilesnis. Dėl to jis yra puikus ingredientas tiems, kurie mėgsta česnakų skonį, bet vengia įprastų česnakų dėl aštraus, ilgai užsilaikančio česnakų poskonio ir kvapo burnoje.

Be to, meškinį česnaką patogu ruošti, nes pjaustant lapus galima išvengti sulčių ant pirštų kurios, pjaustant įprastus česnakus ilgam palieka česnakinį kvapą.

Meškinio česnako lapus dažnai dedu į sriubas ar salotas, be to juos galima valgyti žalius. Štai keletas kitų meškinio česnako paruošimo būdų kuriais noriu pasidalinti:

Visi receptai su meškiniu česnaku

Kur auga meškinis česnakas

Žalčio česnakas (Meškinis česnakas)

Meškinis česnakas su medumi

Meškinis česnakas su druska

Meškinis česnakas su aliejumi

Meškinio česnako pesto

Meškinis česnakas su degtine (užpilas)

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama