Patarimai

Suaugusių medžių persodinimas

Suaugusių medžių persodinimas

Jauni medžiai visuomet prigyja greičiau ir lengviau negu dideli. Krūmai – geriau negu medžiai, lapuočiau geriau negu spygliuočiai. Jaunų medelių šaknų sistema dar menka ir persodinant mažai pažeidžiama, be to, jų vainikas nedidelis. Tuo tarpu dideli medžiai paprastai giliai arba plačiai išsišaknyję (turi keletą stambių pagrindinių šaknų, kurios persodinant nukertamos, o mažų šaknelių būna per mažai didelio augalo poreikiams patenkinti), todėl jų šaknynas smarkiai pažeidžiamas, ilgai gyja, o vešli laja išgarina daug vandens ir nesugebėdamas paimti drėgmės ir maisto medžiagų iš žemės augalas žūva. Tačiau iš esmės didelių medžių persodinimas yra įmanomas, tiesiog tam reikia tinkamo pasiruošimo, o kartais ir specialios technikos. Svarbu suprasti šį principą – juo daugiau smulkių šaknelių, tuo geriau medis prigyja, o tai užtikrinti padeda žemiau esanti pasiruošimo eigos schema:

 

A – grioviai su kompostu šaknims auginti.

B – kasama per kastuvą nuo griovio.

C – pirmaisiais metais iškasami 3 grioviai lajos plotyje ir pripilami komposto.

D – antraisiais metais iškasami kiti 3 grioviai.

E – per porą metų griovyje priauga daug smulkių šaknelių, todėl persodinamas medis mažiau nukenčia.

Persodintus suaugusius medžius rekuomenduojama stipriai išgenėti, kad šaknų gumulo dydis būtų proporcingas lajos dydžiui. Spygliuočiai negenimi, nes jautrūs karpymui. Beje, dideli spygliuočiai prigyja labai sunkiai (persodinkite kuo jaunesnius) arba neprigyja visai, ypač kėniai ar eglės. Ilgai skursta ir kai kurie lapuočiai medžiai – ąžuolai, bukai, kaštonai, riešutmedžiai, o geriausiai persikraustymą ištveria uosiai, beržai, tuopos, guobos, liepos ir žagreniai. Šios taisyklės negalioja vazone užaugintiems medeliams, kurių šaknų sistema persodinant nepažeidžiama. Medelynuose pagal specialią technologiją užaugintus medžius taip pat galima persodinti nepaisant jų amžiaus.

Suaugusių medžių persodinimas reikalauja kruopštaus pasiruošimo. Tai gana ilgas procesas (jeigu didelį medį planuojate persodinti patys), pradėkite ruoštis prie 2-3 metus. Pagalvokite ir apie tai, ar iškasę suaugusį medį jūs pajėgsite jį pervežti ar pernešti į kitą vietą.

Didelių medžių persodinimo eiga

Žemiau aprašomas procesas didelių medžių persodinimui (pagal viršuje pateiktą iliustraciją). Aplink kamieną lajos plotyje (A) 3 vietose iškasami maždaug 1 m gylio ir 20-40 cm pločio grioviai. Iškasama ne daugiau kaip pusė apskritimo perimentro (C). Jeigu kasant užkliūva stambios šaknys, jos nukertamos. Į griovelius pripilama gero komposto, lengvai suspaudziama, palaistoma ir paliekama. Per metus medis ten užaugins daug smulkių šaknelių. Pavasarį trečdaliu išgenima laja. Kitą rudenį iškasama likusi apskritimo pusė (vėl 3 vietose), vėl nukertamos stambios šaknys (D). Pripilama komposto, suspaudžiama, palaistoma ir paliekama. jeigu reikia, pavasarį laja vėl genima. Per keletą metų medis komposte užaugins daug smulkių šaknelių, kurios jį maitins ir girdys po persodinimo (E). Persodinama trečiųjų metų rudenį, kai pradeda stingti žemė. Kasama per kastuvą nuo griovio, kad nepažeisti šaknų (B). Medis verčiamasį vieną pusę ant kieto pakloto, kurį galima vilkti. Duobė turi būti paruošta iš anksto. Pasodinus gausiai palaistoma. Jeigu vieta atvira, medį reikia paremti, kad neišvirstų. Žemė storai mulčiuojama.

Užsienyje labai populiaru persodinti didelius medžius žiemą su specialia technika, kuri tiksliai, giliai ir greitai išpjauna šaknų gumulą. Lietuvoje irgi galima rasti panašias paslaugas teikiančių medelynų bei rasti arboristikos paslaugas teikiančių įmonių, kurios gali padėti persodinti suaugusius medžius už gana prieinamą kainą.

Didelių medžių persodinimas
Persodinamas suaugęs medis
Persodinamas suaugęs medis

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama