Patarimai

Persimonų auginimas

Persimonų auginimas

Parduotuvėse akį vilioja ryškiai oranžiniai persimonai kuriuos subrandina rytinis juodmedis (Diospyros kaki Thunb.)

Persimonų sėklosJeigu kilo mintis persimonų užsiauginti namuose – Jūs tokie ne vieni, tačiau pradžiai noriu priminti, kad prekybos centruose paprastai prekiaujama hibridinių augalų vaisiais, todėl jūsų augintiniai, kuriuos pavyksta išauginti iš vaisiuose rastų sėklų, gali nederėti arba subrandinti gerokai mažesnius ir visai neskanius vaisius.

Persimonų sėklas būtina stratifikuoti. Minkštimas nuvalomas, sėklos nuplaunamos, sumaišomos su drėngu kaitintu smėliu arba vermikulitu ir 2-3 mėn. laikoma 5-8°C šilumoje (šaldytuve, rūsyje). Kartą per savaitę sėklos išvėdinamos, smėlis sumaišomas.

Sėjama į paprastą, sėklų daiginimui skirtą durpinį substratą, vazonėlis uždengiamas polietilenu arba įkišamas į skaidrų maišelį ir užrišama. Laikoma šiltai (ne mažiau kaip 15°C šilumos), persimonai lietuvoje sudygsta per 1-6 mėn.

Persimonų sodinimas
Persimonas iš sėklos

Sudygusius ir paaugusius daugelius persodinkite. Jiems tinka purūs, derlingi ir neutralūs arba kalkingi žemės mišiniai (pH 6.5-7.5). Mėgsta saulę, vasarą galima laikyti lauke. Žemė visuomet turi būti drėgna, bet neužmirkusi. Suaugusio medelio vazonas geriau kuo gilesnis, nes juodmedžių šaknys tvirtos ir ilgos. Persimonų auginimas nėra greitas procesas – pirmi 2-3 metai auga lėtai, paskui vis greičiau.

Persimonų daigaiŽiemai numeta lapus ir žiemoja vėsiai (rūsyje, 8-10°C). Jeigu žiemą laikomi šiltai, kambaryje, numeta tik keletą lapų arba visai jų nenumeta, bet nepailsi, pradeda skursti, nedera. Sėjinukai pražysta tik po 7-8 metų. Moteriški žiedai balti ir pavieniai, vyriški rausvi, auga po keletą.

Žiedus reikia patiems apdulkinti šepetėliu (jeigu vasaroja lauke, pagelbės ir bitės). Pasitaiko savidulkių juodmedžių, bet jų vaisiai besėkliai ir mažesni, taip pat tik vyriškų arba tik moteriškų augalų. Neapdulkinti žieda nukrinta.

Svarbu užakcentuoti tai, jog augalo sėjinukai ne visuomet išlaiko veislės požymius, jų vaisiai gali būti įvairaus dydžio ir skonio, kartais visai neskanūs, traukiantys burną (panašaus skonio neprinokę vaisiai). Japoninis persimonas (Rytinis juodmedis) žydi nuo birželio iki rugpjūčio, vaisiai subręsta lapkričio – gruodžio mėn.

Juodmedžius galima ir reikia genėti, nes auga aukšti. Dera jaunos, pirmametės šakutės. Kaukazinius juodmedžius (jų vaisai gerokai mažesni, bet taip pat labai saldūs) galima bandyti auginti lauke, nes literatūroje rašoma, kad suaugę medžiai ištveria -20-25°C šaltį.

Persimonų žiedai
Persimonų medis lietuvoje

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama