Receptai

Šaltalankių sultys žiemai

šaltalankių sultys žiemai

Tai yra naminių šaltalankių sulčių receptas kurį visuomet naudoju ruošdamas šaltalankius žiemai.

Šaltalankiai džiugina tuomet, kai išlieka kvapnūs ir skanūs – vartodami juos sukaupsite vitaminų žiemai be jokių maisto papildų. Vos 1-2 valgomųjų šaukštų šio nuostabaus koncentrato užteks, kad pasigamintumėte sodrų ir sveiką gėrimą šaltais žiemos vakarais.

Pagal šį receptą naminėms sultims gaminti gali būti naudojami švieži arba šaldyti šaltalankiai. Aš visuomet užsišaldau dalį surinktų sveikų uogų, nes taip jas paprasta vėliau panaudoti bet kuriame pasirinktame recepte. Norint išsaugoti vitaminus aš sulčių neverdu, todėl šiame recepte nerekomenduočiau mažinti cukraus kiekio, nes 1:1 santykis idealiai tinka produktui išlaikyti ilgesnį laiką. Žinoma, jeigu jums toks cukraus kiekis yra per didelis, paruoštas šaltalankių sultis prieš konservavimą galite išvirti, tačiau tuomet didžioji dalis vitamino C bus prarasta.

Šaltalankių sultys žiemai ruošiamos taip:

šaltalankių sulčių gamybaKad nevirtos uogos nesugestų per žiemą, joms naudojamos tik šviežiai surinktos, gerai prinokusios, nesugedusios ir nepažeistos uogos. Tai svarbu, kadangi galutinis produktas nėra apdorojamas aukštoje temperatūroje. Žinoma, sulčių pasigaminti pavyks ir iš šaldytų uogų, tačiau kokybės reikalavimai šaldytai žaliavai išlieka ne mažiau aukšti. T.y. geriausia, jeigu uogas atrinkote ir šaldėte patys.

Tokias sultis kaip gaminu aš galima naudoti įvairiai – skiesti karštu ar šaltu vandeniu atsigėrimui, naudoti gaminant kokteilius, košes. Sultys gaunasi klampios ir tirštos (iš esmės tai šaltalankių sirupas), todėl puikiai tinka ledams, pyragams, blynams ir desertams gardinti.

Šaltalankių sulčių gamybai reikės:
1 kilogramo atriktų, švarių, aukščiausios kokybės šaltalankių uogų.
800 gramų cukraus.

Galutinio produkto paruošimas užtrunka vos 30 minučių jeigu viską darote tiksliai kaip surašiau čia.

šaltalankio uogos ziemaiKilogramą šviežių šaltalankių visada reikia perrinkti ir nuplauti švariame šaltame vandenyje. Jei uogos užšaldytos (prieš užšaldydami jas, be abejo, nuplovėte ir nusausinote), tiesiog leiskite joms visiškai atšilti šaldytuve.

Suberkite šaltalankius į sietelį, kad nutekėtų visas vanduo, vėliau paskleiskite ant didesnio rankšluosčio ar vienkartinio popierinio rankšluosčio. Tada kai uogos daugmaž yra sausos, perkelkite į patogų didesnį indą.

Naudodami elektrinį maisto smulkintuvą trinkite uogas ir maišykite masę kol uogos taps skystos. Pastebėjau, kad naudojant šį smulkintuvą uogų kauliukai lieka nepažeisti, tačiau odelės iš dalies susismulkina iki mažų skutelių. Taip ir turi gautis.

Jeigu neturite elektrinio rankinio maisto smulkintuvo, šiam žingsnui tinka ir kiti virtuvės įrankiai – bulvių trintuvas, blenderis ar kitas Jūsų turimas maisto smulkinimo įrenginys.

Gautą masę svarbu nukošti per marlę ar tą patį plieninį sietelį. Jeigu naudojate sietelį nepamiškite gerai išspausti šaltalankio išspaudas didesniu šaukštu, kadangi nemaža dalis sulčių užsilaiko ir neišteka savaime. Jeigų viską iki šio žingsnio atliksite teisingai, tuomet inde turėsite apie 800 ml sulčių.

šaltalankio sulčių gamyba namuose​Kadangi šaltalankių sultys pačios savaime yra labai rūgščios, o mes jų neviriname, tai skonį pataisyti padeda musų pasirinkta koncervavimo medžiaga – cukrus. Tai ne tik saldiklis, bet ir konservantas. Santykis visada toks pat – 1:1. Tai reiškia, kad 800 mililitrų šaltalankių sulčių sunaudojame 800 gramų cukraus.

Į sultis supiltą cukrų gerai išmaišykite, jis turi visiškai ištirpti todėl tam prireiks šiek tiek laiko.

Žalias šaltalankių sultis ir cukrų reikia supilti į stiklainius (butelius) ir laikyti šaltai (šaldytuve). Visada iš anksto sterilizuoju stiklainius (taip pat ir dangtelius) nes tik taip produktas išsilaikys nesugedęs. Šių sulčių sulčių sirupo užtenka ilgam (jei pagaminu didelę partiją, turiu jo iki pavasario). Prieš pat vartojimą nepamirškite pakratyti indo, nes sultys sluoksniuojasi – tai įprasta šaltalankių sultims.

Pabaigai patarimas ką daryti su likusiomis šaltalankių išspaudomis: Užpilkite visą masę verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti 10-20 minučių. Pravėsus galima nupili ir perkošti. Pridėjus šviežio medaus gaunasi puikus, šviežias ir sveikas šaltalankių kompotas.

šaltalankių uogų sultys žiemai
šaltalankio sultys su medumi

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama