Augalai

Augalas Kalija

Tamsios kalijos

Augalas Kalija (Zantedeschia), ajerinių (Araceae) šeimos gėlė, kurios tėvynė – Pietų Afrika. Iš šešių žinomų rūšių buvo išvesta daug mišrūnių. Šios kilę iš etiopinės, rausvosios (Z. Rehmannii) ar geltonosios Elioto kalijos (Z. elliotiana).

Kalijų burbuolę supantys papėdlapiai būna visų atspalvių – nuo balto, citrinos, auksinio, oranžinio, persiko, rausvo iki ryškiai raudono.

Kalijas lengva auginti. Statyti šviesioje vietoje. Jos nebijo saulės. Vasarai galima sodinti lauke. Sodinant į lauką kerą galima išdalinti. Birželio gale – liepą žydi. Prieš šalnas iškasti ir įsodinti į vazonus. Jei nėra šalnų su vazonais palikti lauke. Vėliau galima įnešti į šiltnamį ar parsinešus į namus, laikyti balkone. Nugeltus lapams pernešti į sausą patalpa. Joje laikyti iki pavasario. Jei labai sausa patalpa – žemę retkarčiais padrėkinti.

Daigiukų pasirodymas praneš apie augalo ramybės pabaigą. Skinti žiedai tinka puokštėms.

Spalvotų kalijų auginimas
Kalijų žiedai

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama