Augalai

Pomidorų auginimas

Pomidorų auginimas

Pomidorus auginame, o gal net nesusimąstome, kad būtent pomidorai yra dažniausiai auginama daržovė. Norint sulaukti gero derliaus reikia šiek tiek pasistengti ir mums. Derlius priklauso nuo parinktos žemės daigams, šviesos, temperatūros, tręšimo, daigų kokybiškumo. Daug priklauso ir nuo pasirinktos veislės.

Mėsingi pomidoraiKasmet keletą daigų auginam ankstyvų veislių: “Beta”, “Betalux”, “Agatai”. Šie pradeda nokti, kai kiti dar tik mezga. Visa kita sudaro vidutinio ir vėlyvesnio ankstyvumo veislės, todėl derliaus užtenka iki pat rudens ir dar daugiau. Kasmet stengiuosi pasirinkti ir įdomesnių, netradicinių veislių, kurių parduotuvėse paprastai nėra.

Sėklas sėju per kelis kartus. Pirmiausia sėju ankstyviausių pomidorų sėklas. Žemę naudoju specialią daigams, kurią pamaišau su sodo žeme. Pasišildau nusistovėjusį vandenį, šiek tiek įpilu trąšų “Daiga”. Į pasirinktus indelius įpilu žemių, sulieju šiltu vandeniu su trąšom. Apspaudau žemes, kur reikia supurškiu. Pasėju sėklas, užberiu žemėm ir supurškiu taip pat pašildytu vandeniu, kuriose įmaišyta trąšų “Daiga”. Uždengiu plėvele ir padedu šiltai (dažniausiai ant žemės po radiatorium). Kasdien pravėdinu, išdygusius iškeliu į šviesą. Pikiuoju, kai išleidžia tikrus lapelius. Išsodinu į atskirus vazonėlius. Sodinu iki skilčlapių. Ant kiekvieno vazonėlio priklijuoju pavadinimą, sėjimo ar sodinimo datą. Į savo darbų kalendorių taip pat visa tai pasižymiu. Turiu kelių metų duomenis, kuriuos turėdama laiko lyginu, per kiek laiko sudygo vienos ar kitos sėklos.

Kovo viduryje sėju vėlesnio derliaus pomidorus.

Pavasarį stiklinio šiltnamio dalį uždengiam plėvele, kad šiltų žemė. Į šiltnamį sodinami pomidorai. Žemė perkasama. Į duobutes pilam komposto, durpės, viską sumaišom. Į tokį žemių mišinį sodinam pomidorų daigus. Paliejam, pririšam. Pomidoras apsukamas aplink špalerį arba tam naudojami kabučiai (žiedai). Augant, žiedai perkeliami vis aukštyn –ties viršūne. Kol naktys šaltos, šiltnamio durys nakčiai uždaromos. Vėliau laikomos atviros tiek dieną, tiek naktį. Laistyt stengiamės retai, kai žemė gerokai pradžiūsta. Nesistengiam išauginti rekordinio dydžio pomidorų, kaip tai rašo ant pakuočių, todėl daug netręšiam

Jei pomidorai sodinami į lauką – juos sėti reikia dar vėliau, kadangi anksti pasodinus, dar gali nušalti.

Kasmet pomidorų auginam daugiau rūšių. Norint jas atskirt sodinant ant kiekvieno pomidoro daigo sukabinu plastikines juosteles su pavadinimu. Tokiu būdu užrašas laikosi iki rudens. O veislių šiuo metu įmanoma rasti įvairiausių: pradedant neįprasta spalva, forma, dvispalviais žiedais, baigiant svoriu ir vienetų kiekiu kekėje.

Pomidorai šiltnamyje
Šiltnaminiai pomidorai
Pomidorų derlius
Pomidorų auginimas šiltnamyje

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama