Augalai

Augalas Okra

Augalas Okra

Valgomoji ybiškė, Bamija arba tiesiog Okra (Abelmoschus esculentus), angliškai dar vadinama “gumbo” arba ladies’ fingers (damų piršteliai) – tai tropinis ar subtropinis dedešvinių (Malvaceae) šeimos vienmetis augalas. Tuo pačiu – senovinė afrikiečių daržovė.

Briaunuotos formos okra gerai atrodo sriuboje (daržovių), sultinyje – tarsi žvaigždutės. Galima konservuoti su pomidorais, agurkais, tinka į mėsos troškinius. O skaniausia – apvoliojus miltuose kepti. Virta tampa saldi ir gleivinga (kaip kisielius).

Kai kuriose šalyse Pietinėj Azijoj ir Afrikoj bamija – pagrindinis produktas, iš kurio verda sriubą, įdėję mėsos gauna troškinį. Pietiniuose JAV rajonuose gamina ragu.

Vegetacijos laikas 55 – 65 dienos. Augalas turtingas kalcio, geležies, vitaminų. Vaisiai primena ankštinius pipirus. Lapai širdiški 3 – 5 skilčių, žiedai dideli, geltoni su rausvai rudu viduriuku. Sėklos ovalios, tamsios, stambios.

Ši daržovė gali paįvairinti Jūsų stalą ir suteikti estetiškumo patiekalui.

Okros vaisiai
Valgomoji ybiškė - OKRA
Augalas bamija
Okros žiedas
Valgomas augalas okra
Valgoma okra

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama