Receptai

Citrinų pyragas su kremu

Citrinų pyragas su citrininiu kremu

Vėstant orams, imunitetą stiprinančių vitaminų niekada nebūna per daug. Siūlau išsikepti pyragą, tiesiog prisotintą vitaminu C – tai puiki priemonė kovojant su darganom ir peršalimo ligomis. O be to, jis dar ir labai skanus.

Citrinų pyrago gamybaPyragui pagaminti reikės 4 didelių citrinų – tiek turėtų užtekti reikiamam kiekiui sulčių išspausti. Prieš spausdami, citrinas gerai nušveiskite. Taip pat reikės polentos – tai kukurūzų kruopos, nesupainiokite jų su kukurūzų miltais. Kukurūzų kruopos panašios į manų kruopas, tik geltonos. Jų galima nusipirkti didžiuosiuose prekybos centruose ir sveikos mitybos parduotuvėlėse.

Citrinų pyragas su citrininiu kremu gaminamas gana paprastai.

Pyragui reikės:

• 115 g kukurūzų kruopų (polenta) arba manų kruopų,
• 115 g miltų,
• 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
• 2 dideli kiaušiniai,
• 3 kiaušinio baltymai,
• 175 g cukraus,
• 2 citrinų tarkuota žievelė,
• 125 ml citrinų sulčių,
• 100 ml augalinio aliejaus,
• 150 ml rūgpienio.

Citrinų kremui reikės:

• 100 ml citrinų sulčių,
• 1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės,
• 1 valgomasis šaukštas krakmolo,
• 100 g cukraus ar medaus (jei mėgstate saldžiau, jo galima dėti šiek tiek daugiau),
• 2 dideli kiaušiniai,
• 3 kiaušinių tryniai,
• 50 g sviesto.

Citrinų kremas pyraguiĮkaitinkite orkaitę iki 180°C. Pasiruoškite kepimo formą: ištepkite riebalais, gerai pabarstykite miltais, pavartydami formą į visas puses, kad ji tolygiai pasidengtų miltais.

Persijokite miltus su kepimo milteliais į didelį dubenį. Supilkite kukurūzų kruopas. Supilkite citrinų žievelę ir sultis, aliejų, rūgpienį, viską gerai išmaišykite.

Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, kiaušinių baltymus ir cukrų iki purios masės. Atsargiai sumaišykite su kiaušinių mase. Supilkite į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 30min., arba kol visiškai iškeps.

Kol vėsta pyragas, gaminame citrininį kremą. Į puodą supilame citrinų sultis, krakmolą, cukrų ir gerai išmaišome, kad cukrus ištirptų. Įplakame kiaušinius ir trynius, ir labai gerai išmaišome. Kaitiname puodą ant nedidelės ugnies, visą laiką maišant. Sušilus masei, įmaišome sviestą ir citrinos žievelę. Toliau kaitiname visą laiką maišant (nepalikite puodo be priežiūros nei minutei), kol masė tampa tiršta. Jokiu būdu neleiskite jai užvirti. Perpilkite į švarų dubenį ir palikite atvėsti, vis retkarčiais pamaišydami, kad ant paviršiaus nesusidarytų plėvelė.

Pravėsus pyragui, pjauname jį skersai per pusę. Pertepame puse citrininio kremo, užvožiame kitą pyrago pusę. Viršų aptepame likusiu kremu. Prieš sutepant pyragą galima apšlakstyti citrininiu likeriu (pvz., Limoncello).

Pyragas su citrininiu kremu
Citrinų pyragas su pertepimu

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama