Receptai

Šaltalankiai su medumi – receptas žiemai

Šaltalankio uogos su medumi

Šaltalankiai ir medus žiemai – ne tik skanus derinys šaltiems žiemos vakarams. Visų svarbiausia, kad tai puikus vitaminų mišinys, kuris pavers jūsų organizmą neįveikiama tvirtove prieš bakterijas ir virusus. Šiame puslapyje aprašiau, kaip paruošti šaltalankius žiemai su medumi ir kaip juos naudoti. Kita alternatyva – šaltalankių uogų šaldymas.

Šaltalankio uogosŠaltalankiuose gausu vitaminų (A, C, E, B grupės vitaminai), svarbių mineralų (kalio, kalcio, natrio, magnio, fosforo) ir kitų žmogaus organizmui būtinų organinių rūgščių. Tokia sudėtis suteikia uogoms antiseptinių, priešuždegiminių ir regeneracinių savybių.

Šaltalankiai su imbieru taip pat neblogas derinys, tačiau medus yra geriausias ingredientas norint išsaugoti visas vertingas šaltalankių savybes. Jis veika kaip natūralus konservantas ir padeda išlaikyti rudenį surinktus šaltalankius iki žiemos, bei naudoti šią priemonę kai užpuola kvėpavimo takų infekcijos.

Šatalankių nauda:

• stiprina imuninę sistemą.
• malšina gerklės skausmą
• mažina kūno temperatūrą
• skatina skreplių išsiskyrimą iš plaučių, gerina atsikosėjimą
• išvalo slogą
• atstato organizmą po ligos
• gerina apetitą

Be to, šaltalankiai ir medus profilaktiškai padeda išlaikyti sveiką organizmą. Mišinys mažina cholesterolio kiekį, skatina svorio mažėjimą, gerina medžiagų apykaitą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, normalizuoja kepenų veiklą, gerina odos, plaukų ir nagų būklę.

Šaltalankių ir medaus paruošimas žiemai

Paskutinių metu daugelis žmonių prisiminė koks svarbus liaudiškas vaistas yra šaltalankis, tačiau daug kur aprašomas receptas – arbata su imbieru ir medumi nėra vienintelis būdas vartoti šiuos ingredientus.

Šaltalankio uogos su medumi ruošiamos taip:

šaltalankiai su medumiKlasikinis šaltalankio receptas. Jums reikės šviežiai surinktų uogų.

Šaltalankių – medaus mišinio skonis rūgštokas (priklausomai nuo to kokiu santykiu maišysite ingredientus), o konsistencija – kreminė. Šaltalankių medus yra patogus skanėstas, kurį galima valgyti gryną arba dėti į gėrimus.

Paimkite medaus ir šaltalankių lygiomis dalimis. Uogas sutrinkite, tada nukoškite sėklas. Įpilkite šiek tiek kokybiško medaus, išmaišykite iki vientisos masės ir išpilstykite į stiklinius indelius. Laikykite šaldytuve.

Atkreipkite dėmesį, kad šaltalankius galima palikti sveikus, tačiau tuomet uogienė bus su kauliukais.

Svarbi pastaba: Pas mus užsilikusiose sovietinėse receptų knygose šaltalankių ir medaus maišymo recepte siūloma uogas virti pridedant cukraus. Tačiau toks maisto gaminimo būdas neturi nieko bendro su nauda sveikatai. Todėl rekomenduojame ingredientus naudoti šviežius.

Kaip vartoti šaltalankius?

Kaip vartoti: po 1 arbatinį šaukštelį 2-3 kartus per dieną. Jį galima maišyti su vandeniu, arbata ar kitais gėrimais.

Jeigu nepavyko gauti šviežių šaltalankių, o žiema jau ant nosies, kaip alternatyvą galima naudoti šaltalankių aliejų.

Šaltalankių aliejaus naudojimas su medumi

Šaltalankių aliejus taip pat maišomas su medumi. Jis padeda kai žiemos periodu organizmas ima jausti vitaminų trūkumą, didina gyvybingumą, stiprina imuninę sistemą, naudojamas sąnarių, virškinamojo trakto, širdies ir kraujagyslių sistemos, nutukimo, impotencijos ir kitoms ligoms gydyti.

Lygiomis dalimis sumaišykite šaltalankių aliejų ir medų. Galite naudoti gryną arba atskiestą stikline vandens.

Vartojimas: profilaktikai – 1 arbatinis šaukštelis 1 kartą per dieną, ryte ant tuščio skrandžio, gydymui – 1 arbatinis šaukštelis 2-3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Daugiau šaltalankio vartojimo būdų:

šaltalankiai žiemai• Šaltalankiai nuo slogos – sumaišykite aliejų ir skystą medų santykiu 2:1. Vatos tamponu patepkite vidinę nosies pusę. Kartokite 3-4 kartus per dieną.

• Šaltalankiai nuo kosulio – iš lygiomis dalimis sumaišytų ingredientų paruoškite tepalą ir patepkite krūtinę. Geriausia tai daryti prieš miegą.

• Ausims – pamirkykite vatos tamponą nedideliame šaltalankių aliejaus ir medaus kiekyje. Palaikykite jį ausyje 15 minučių (nekiškite giliai).

• Šaltalankis nuo hemorojaus – sumaišykite aliejų ir medų santykiu 2:1. Mišinyje išmirkykite tamponą ir įkiškite į tiesiąją žarną.

• Nudegimams, nušalimams ir kitiems odos pažeidimams gydyti – sumaišykite šaltalankio ir medaus ingredientus lygiomis dalimis ir tepkite ant pažeistos vietos. Apvyniokite marle. Procedūrą kartokite 2 kartus per dieną, ryte ir vakare.

• Odos sausumui gydyti – 2 valgomuosius šaukštus grietinės (ne mažiau kaip 30 % riebumo) sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu šaltalankių aliejaus. Užtepkite ant veido, laikykite 20 minučių, tada nuplaukite šiltu vandeniu.

Kada geriau nevartoti šaltalankių produktų?

Kaip ir su kitais vaistiniais augalais, vartojant šaltalankius pasitaiko individualių netoleravimo atvejų.

Šaltalankio ir medaus mišinys netinka žmonėms, kurie turi problemų su medaus produktų toleravimu (čia gali būti kai kurios gastrito formos, kepenų problemos, akmenligė ir kai kurios kitos ligos) todėl rekomenduojama prieš vartojimą pasitarti su gydytoju.

Kitos kontraindikacijos gali būti susijusios su pasirinktu receptu. Pavyzdžiui, imbiero, medaus, citrinos ir šaltalankio derinys netinka tiems, kurie kenčia nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, uždegiminių virškinamojo trakto ligų, mažo kraujo krešumo, širdies ar inkstų nepakankamumo.

Nėščiosios, žindančios moterys ir sergantieji diabetu liaudies medicinos priemonę turėtų vartoti atsargiai.

 

šaltalankiai žiemai
šaltalankiai su medumi žiemai

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama