Patarimai

Pomidorų sodinimas guldant

pomidorų sodinimas guldant

Jau antri metai kai eksperimentuoju su pomidorais. Šiltnamyje jų neauginu, kiekvienais metais juos sodinu tik po skaidrios plėvelės stogu.

Kadangi šis pavasaris nelepino šiluma, netgi nuvilnijo banga šalnų, tai iš mano noro šiek tiek užgrūdinti balkone jau užaugusius daigus gavosi šnipštas. Daigai stipriai apšalo ir, atvežus juos į sodybą atrodė apgailėtinai.

Sodinukų paruošimas

pomidorai sodinami gulsčiaiDaugelis sodininkų, greičiausiai, tokius augintinius tiesiog išmestų, tačiau jau praeitais metais turėjau malonią patirtį sodinti pomidorus gulsčiai. Tai nutariau daug nesvarstyti ir pasodinti juos gulsčiai, teisingai tikėdamasi, kad jie duos papildomas atžalas, ant kurių ir sulauksiu savo derliaus.

Antrus metus iš eilės pomidorus auginu jų nerišant, t.y. jie auga laisvai, kaip patys nori. Kodėl taip darau? Pirma, rišti pomidorus – tai labai daug darbo ir laiko užimantis procesas. Antra – reikia maždaug trečdaliu mažiau daigų ir trečia – pomidorai, mano manymu, kekėse užmezga daugiau pomidorų, o ir tie patys būna didesni. Manau, tai todėl, kad pačiam augalui nereikia laikyti vaisių svorio, todėl jis neskuba jų nokinti ir vaisiai gali augti ilgiau ir tampa didesni.

Kaip sodinti pomidorus guldant

kaip sodinti pomidorus guldantSodinu gulsčiai, žemėmis užpilu pusę stiebo ar net du trečdalius. Žemę storai mulčiavau pavytusiu šienu, ne mažiau 15 cm. Gulinčių pomidorų mulčiavimas šienu gali būti naudingas, nes jis praturtina dirvožemį maistinėmis medžiagomis, įskaitant azotą, fosforą ir kalį. Jis taip pat gali padėti išlaikyti drėgmę dirvožemyje ir sumažinti dažno laistymo poreikį. Kitaip sakant, sodinant atviroje vietoje išlaikomas palankesnis mikroklimatas dirvos paviršiuje ir gulsčiai susodinti pomidorai nereikalauja tiek daug priežiūros tomis dienomis kai vasarą spigina saulė.

Mulčiavimas šienu

Šieno kiekis gali skirtis priklausomai nuo dirvos būklės, sodinukų dydžio bei lysvės vietos sklype, tačiau bendra rekomendacija – naudoti maždaug 15 cm gylio šieno sluoksnį. Prieš dedant šieną į dirvą, svarbu įsitikinti, kad jis gerai sudžiūvęs ir jame nėra piktžolių sėklų.

pomidorų mulčiavimas šienuPomidorus mulčiuoti šienu gana paprasta, tačiau svarbu įsitikinti, kad šienas tolygiai pasiskirstytų, o ne būtų suplūktas aplink augalų pagrindą, nes dėl to gali kilti puvimo ar ligų problemų.

Tinkamai mulčiuojant šienas padeda apsaugoti gulinčius stiebus nuo permirkimo esant lietingam orui nes sudaro natūralų drenažą.

Paguldyti pomidorai išaugina papildomus stiebus, kurie papildomų šaknų sistemos dėka, užauga žymiai tvirtesni ir sveikesni – palieku 2, kitus išlaužau (kitaip bus džiunglės). Sodinu retai, dvigubai rečiau negu paprastai ar net dar rečiau. Kekėse pomidorų būna daugiau, o ir tie patys žymiai didesni.

Pomidų kekės neturi gulėti ant dirvos

kartonas po pomidorų kekėmis

Jeigu man atrodo, kad pomidorų kekei yra nepakankamai sausa ir yra tikimybė pomidorams pradėti pūti, po kekėmis pakišu storą kartoną.

Storo kartono naudojimas kaip apsaugos tarp dirvos ir pomidorų vaisių gali padėti apsaugoti vaisius nuo drėgmės pertekliaus ir drėgmės, kuri gali sukelti puvinius ir ligas. Kartonas veikia kaip barjeras, neleidžiantis vaisiams tiesiogiai liestis su drėgna dirva. Tai gali padėti sumažinti grybelinių ar bakterinių infekcijų riziką, be to, vaisiai išlieka švaresni.

Svarbu naudoti storą, tvirtą kartoną, nes plonas ar silpnas kartonas gali neužtikrinti tinkamos apsaugos. Kartoną reikia supjaustyti pagal dydį ir padėti tiesiai po vaisiais, lygia puse į viršų, kad vaisiai nebūtų pažeisti.

Be to, taip pat svarbu įsitikinti, kad dirvožemis gerai drenuojamas ir kad pomidorai nėra pasodinti vietoje, kurioje gali atsirasti stovinčio vandens. Tai gali padėti užtikrinti, kad vaisiai išliks sausi ir sveiki, net jei kartoninė užtvara sušlaps.

Tiesa nokti pradėjo kokia savaite vėliau. Pažastukus skabau, bet ne visai išlaužiu, o palieku kelmelį (apie 1cm) – atseit vieta užimta, prašome neaugti. Ir tikrai toje vietoje niekas nereikalingas nebeauga. Dėka papildomų stiebų derlius padvigubėja.

Šiais metais “Sodo spalvose” radau dr. Irenos Kubilienės labai naudingą patarimą – palaistyti žydinčius pomidorus taukės (kaulažolės) arbatėle. Po savaitės rezultatas pribloškė, pomidorai pasikeitę neatpažįstamai – į gerą pusę.

Pomidorų laistymas taukės nuoviru

Nužydėjus taukei, ją nupjauti ir palikti porai dienų pavysti.Apvytusią taukę smulkiai supjaustyti ar sukarpyti (kaip patogiau) ir užpilti šaltu vandeniu. Palikti pastovėti porą dienų. Laistymui skiesti 1:10. Tiesa, pagal Steinerio biodinaminius dėsniu, kurie kaip teigiama suaktyvina augalų galias, tirpalą kelis kart per dieną sukau iki sūkurio.

Rezultatas geresnis, negu laistant dilgėlių ar Kurdiumovo arbatėle.

Kadangi mano pomidorų daigai šiais metai buvo vargšai – apšalę, vėlai pasodinti, per mėnesį taukės arbatėle palaisčiau tik du kartus ir mano vargšeliai pavirto tikrais puikuoliais, spėjo užaugino gausų derlių.

Ir kokia išvada: darbo įdėta žymiai mažiau, pomidorų daigų sodinta mažiau, o pomidorais mūsų šeima pilnai apsirūpino, kaip šviežiais taip ir konservuotais.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama