Augalai

Bazelė

Bazelė

Baltoji bazelė (Basella alba) dar vadinama Malabaro arba Ceilono špinatu. Šis augalas kilęs iš Malabaro, Indijos, kur jauni lapai valgomi kaip salota.

Savo gimtinėje tai aukštas ir gražus daugiametis vijoklis, pas mus galima auginti kaip vienemtį augalą. Sėjama sausio – vasario mėn. į dėžutes. Tinkamiausia temperatūra -21-23°C (ne mažiau 20°C). Į lysvę daigai persodinami gegužės pabaigoje, prieš šalnas pridengiami agroplėvele.

Galima auginti vazonuose. Auga greitai, reikia atramų. Geriausiai auga derlingoje ir drėgnoje žemėje, saulėje arba pusiau pavėsyje.

Šiltą ir lietingą vasarą užauga labai aukšti, gausiai žydi, o rugpjūčio – rugsėjo mėn. subręsta mėsingos juodos uogos su sėklomis.

Žiedai balti, neišvaizdūs, todėl Malabaro špinatai labiau vertinami dėl gražių lapų, juodų uogų ir sugebėjimo vyniotis. Jauni lapai ir ūgliai valgomi, juos galima virti ir troškinti.

 

Špinatas bazelė
Malabaro špinatas (Augalas bazelė)

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama