Augalai

Kaktusas hudija

Kaktusas hudija (hoodia gordonii)

Per 30 metų beveik sunaikintos natūralios kaktusų Hoodia gordonii augavietės Pietų Afrikoje. Vietos valdžia nesugeba kovoti su daugybe brakonierių, kurie rauna augalus dėl jų unikalių savybių. Šiuose kaktusuose yra medžiagų, slopinančių apetitą ir troškulį, todėl tai labai paklausi prekė Vakarų Europoje ir JAV, kur daug žmonių turi antsvorį.

Hudija vazoneAfrikos gentys nuo seno žino šį augalą. Prieš ilgą ir varginantį žygį dykuma vietiniai gyventojai atsipjauna gabalėlį kaktuso stiebo, peiliu nubraukia spyglius, sukramto ir nuryja sultis. Kaktuso minkštimas beskonis arba kartokas, tačiau nepatogumus išperka netrukus užplūstančios jėgos ir gera nuotaika. Anot afrikiečių, pakramčius šio kaktuso, valgyti ir gerti nesinori visą dieną.

Prieš 30 metų apie unikalias kaktusų savybes „suuodė“ ir mokslininkai. Netrukus jie išskyrė medžiagą, kuri sugeba apgauti žmogaus protą. Į smegenis ji nusiunčia signalą, kad skrandis pilnas. Nenuostabu, kad kaktusais susidomėjo vaistų pramonė ir netrukus pagamino naujus svorį mažinančius papildus.

Šiuo metu gaminama labai daug įvairių papildų su hudija, bet dar daugiau tik spekuliuojama šio augalo vardu ir vaistinėmis savybėmis. Viena Kanados laboratorija ištyrė, kad iš 17 populiariausių preparatų tik šeši yra 100 proc. pagaminti iš Hoodia ekstrakto. Kituose papilduose yra tik 10 proc. hudijos, o kai kuriose – ir visai nėra.

Papildai iš hudijos labai populiarūs JAV. Iš kaktusų išskirtos medžiagos neįmanoma susintetinti, o žaliavos paklausiai prekei reikia labai daug. Pietų Afriką užplūdo brakonieriai, o Izraelis pradėjo auginti hudijas didžiulėse plantacijose. Tai kaktusų kolekcininkų dėmesio vertas augalas originaliais lėkštelės formos žiedais.

Kaktusas hudija
Hudija auginama namuose

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama