Augalai

Plūdė (Vandens augalas)

Plūduriuuojančios plūdės (vandens augalai Potamogeton)

Plūduriuojančiosios plūdės (Potamogeton natans) – žoliniai, daugiamečiai vandens augalai su nariuotais šakniastiebiais. Šakniastiebiai ilgi, šliaužiantys, labai šakoti, rudenį su gumbiškai sustorėjusiais tarpubambliais. Plūduriuojantys lapai kiaušiniški, elipsiški arba pailgi, iki 12 cm ilgio ir 5,5 cm pločio, odiški, standūs, daugiagysliai. Pasinėrusieji lapai linijiški iki 50 cm ilgio ir 1 cm pločio, be lapalakščių.

Žolė plūdėPlūdės augalo žiedynas – 3-6 cm ilgio tanki varpa. Kai žydi, per 10 cm išlenda iš vandens. Užsimezgus vaisiams kotelis nulinksta ir varpa plūduriuoja vandens paviršiuje. Vaisius – storasienis, atvirkščiai kiaušiniškas riešutėlis. Sunokęs atsiskiria nuo varpos kotelio, nusileidžia ant dugno ir prieš sudygdamas ilgai (iki 3 metų) tūno ramybės būsenoje.

Į baseiną galima persodinti plūdžių šakniastiebių dalis arba sustorėjusius žiemojančius ūglius (turijonus). Sodinkite pavasarį arba rudenį, jeigu vandens iš baseino žiemai neišleidžiate.
Sodinama į dėžutes, krepšelius, vazonus arba tiesiai į gruntą. Imkite derlingą daržo žemę, šakniastiebį pritvirtinkite, kad neiškiltų į vandens paviršių.

Plūduriuojančiosios plūdės puikiai prisitaiko prie aplinkos. Tekančiame vandenyje plūdžių plūduriuojantys lapai pailgi ir siauri, o sekliuose stovinčiuose vandenyse – smulkūs ir odiški, jos pačios būna mažos. Taigi šias plūdes galima sodinti labai įvairiu – nuo 10 cm iki 2 m gyliu. Žiemoja nepridengtos.

Vandens žolė plūdė
Plūdės (Vandens žolės)

Šukinės plūdės (Potamogeton pectinatus) auga po vandeniu. Šakniastiebiai apie 2 mm storio, ilgi, šliaužiantys, labai išsišakoję, rudenį užaugina gumbelių formos sustorėjimus. Stiebas laibas, 0.5 – 1 m ilgio, labai tankiai išsišakojęs. Lapai siaurai linijiški, smailūs, 5-15 cm ilgio, apie 1 mm pločio.

Žiedynas – 3-6 cm ilgio retoka varpa. Žiedai išsidėstę nutolusiuose menturiuose. Kai žydi, varpa iškyla virš vandens, o peržydėjusi vėl pasineria.
Ploni ir švelnūs šukinių plūdžių lapų kuokštai puikiai matyti skaidriame vandenyje. Jos praturtina vandenį deguonimi ir slopina dumblių vystymąsi. Geriau auga saulėtoje vietoje.

Šukinės plūdės dauginamos pavasarį šakniastiebio dalimis arba rudenį sutrumpėjusiais ir sustorėjusiais ūgliais (turijonais). Šakniastiebį arba ūglį sodinkite į derlingą žemę, užberkite ją 2-3 cm smėlio arba žvyro sluoksniu ir nuleiskite indą į 0.3-1 m gylį.
Gamtoje šios plūdės gerai auga ir stovinčiame, ir tekančiame vandenyje, todėl jas galima sodinti į dirbtinį upelį ar baseiną. Žiemoja nepridengtos.

Augalas šukinė plūdė
Šukinės plūdės (vandens augalas)

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama