Augalai

Gėlė Žydrūnas

Gėlė žydrūnas

Žydrūnas (Ageratum) – astrinių (Asteraceae) šeimos vienmečiai ir daugiamečiai augalai iš tropinių ir subtropinių Amerikos regionų.

Lietuvoje žinomas meksikinis žydrūnas (Ageratum houstonianum Mill., sin Ageratum mexicanum Sims.). Daugiametis, tačiau mūsų krašte nežiemoja, auginamas kaip vienmetis.

Šaknys kuokštinės, gausios. Stiebai gausiai šakoti. Užauga 10 – 60 cm aukščio, priklausomai nuo veislės, auginimo sąlygų. Lapai rombiškai ovalūs. Apatiniai su kotu, viršutiniai bekočiai.

Žiedynai – graižai, susitelkę į skėtiškus skydelius. Žiedeliai melsvi, žydri, mėlyni, balti, rožiniai, žydri su alyviniu atspalviu. Gausiai žydi nuo birželio iki pirmųjų šalnų.

Žydrūnas – šviesiamėgis, šilumamėgis, todėl sodinti reikia į saulės apšviestą vietą, lengvą, purią, derlingą, laidžią vandeniui dirvą. Nemėgsta drėgnų dirvų, šviežio mėšlo, trąšų. Bijo šalnų.

Kerai, nors ir žemi, pasiduoda formavimui.

Dauginti sėklomis. Jas sėti kovo mėnesio pabaigoje į indelius, balanddžio mėnesį į šiltnamį ar tiesiog orams sušilus į lauką, tiesiai į lysvę. Anksčiau pasėjus, anksčiau pradės žydėti. Persistengti nereikia, nes per anksti pavasarį pasėjus į indelius augaliukai skurs, styps, jei persodint į lauką galimybės dar nebus.

žydrūnas
Meksikinis žydrūnas

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama