Augalai

Jacintai

Jacintai

Jacintas botanikojeGėlė Hiacintas arba Jacintas (Hyacinthus) – hiacintinių (Hyacinthaceae) šeimos žemaūgis svogūninis augalas vienu stiebu, tankiais žiedynais, stačiais, plačiais, ryškiai žaliais lapais.

Jacintai užauga 15 – 30 cm aukščio.

Žiedais įvairiaspalviai. Žydi anksti pavasarį. Auginami vazone, žydėti gali bet kokiu metų laiku. Žiedai saldoko kvapo, balti, rožiniai, raudoni, abrikosiniai, geltoni, mėlyni, melsvi. Nužydėjusiems prasideda ramybės periodas. Žiedus nužydėjusiu reikia nupjauti. Sodinti saulėtoje vietoje, derlingoje ir vandeniui pralaidžioje dirvoje spalio mėnesį. Dauginti svogūnėliais.

Jacintai  – ne tik gražiai žydinti, spalvinga, bet ir kvapni gėlė, kuri ypač džiugina pilkais žiemos mėnesiais. Neišmeskite peržydėjusio augalėlio, nes tuo jo gyvavimas nesibaigia.

Jacintai (Hyacintus) priklauso lelijinių (Liliaceae) šeimos augalams. Gentyje yra daugiau kaip 30 rūšių hiacintų, kurie savaime auga Pietų Europos, Mažosios ir Vakarų Azijos, Afrikos uolų atšlaitėse.
Manoma, kad europiečiai pirmąkart juos pamatė sultono soduose Konstantinopolyje. Į Lietuvą iš Olandijos hiacintų svogūnų buvo atvežama dar prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Rytinis jacintas 'hyacinthus orientalis'Iš rūšinių Rytinių jacintų (Hyacintus orientalis L.) sukurta daug kultūrinių veislių. Tai 15 – 30 cm aukščio augaliukas stačiu stiebu ir 5 – 12 lapų. Lapai ilgi, siauri, smailėjantys. Jie standūs, šviesiai žali, pamatiniai. Keras lėtai plinta dukteriniais svogūnėliais.

Rytinio jacinto žiedai būna mėlyni, balti, violetiniai, rožiniai, tamsiai raudoni, abrikoso spalvos, rečiau geltoni, paprasti bei pilnaviduriai, kvepiantys, stiebo viršūnėje sutelkti stačioje kekėje. Žydi balandžio – gegužės mėnesiais, yra ankstyvų ir vėlyvų veislių.

Peržydėjusius jacintus mažiau laistykite. Lapams nuvytus svogūnėlius iš vazonėlio (dėžutės) išimkite. Kai kurie mėgėjai stambius jacintus dar 2-3 kartus patręšia, o lapams nuvytus, svogūnėlius iki rudens laiko 20-25°C temperatūroje. Kitą sezoną jie pražydinami labai anksti. Tiesa, žiedynai būna mažesni ir ne tokie tankūs, kaip pirmą kartą.

Populiariausi jacintai

‘Bismarck’, ‘Delft Blue’, ‘Indigo King’ veislių jacintai žydi tamsiai mėlynais – violetiniais paprastais, ‘Prins Arthur’ – pilnaviduriais žiedais. ‘Blue Giant’, ‘Borah’, ‘Queen of the Blues’ žydi šviesiai mėlynais – violetiniais paprastais, ‘General Konler’ – pilnaviduriais žiedais. Raudonais paprastais žiedais žydi ‘Amsterdam’, ‘Cyclop’, ‘Jan Bos’, raudonais pilnaviduriais – ‘Victory Day’ hiacintai. Rausvais paprastais žiedais pasipuošia ‘Anna Marie’, ‘Eros’, ‘Lady Derby’, ‘Pink Pearl’, pilnaviduriais – ‘Madame Haubensak’ hiacintai. Geltoni paprasti žiedai puošia ‘City of Haarlem’, geltoni pilnaviduriai – ‘Double Yellow’, balti paprasti žiedai – ‘Carnegie’, ‘L’Innocence’, ‘White Perle’, o balti pilnaviduriai – ‘Madame Sophie’ jacintus.

Dauginami jacintai sėklomis ir svogūnėliais. Sėklomis dauginama, kai norima gauti naujų veislių, nes sėjinukai pražysta tik po 6 metų. Sėjama daigyne rugsėjo mėn. į smėlingą lapinę arba viržinę žemę. Žiemai pridengiama medžių lapais arba smulkiais šiaudais. Pavasarį pasirodę daigeliai labai greitai vėl pasislepia. Sėjinukai iš daigyno iškasami 3-4 metais ir sodinami į lysvę, kad paaugtų. Į nuolatinę vietą persodinami tik penktaisiais metais.

Hiacintų auginimasGeriausia jacintus dauginti dukteriniais svogūnėliais. Imkite didelius, sveikus svogūnus ir iki lapelių atsargiai išpjaukite dugnelį. Svogūnus pjūviais į viršų sudėkite į dėžutę arba vazoną ir džiovinkite 5-6 dienas sausoje, gerai vėdinamoje, tamsioje, 20°C šilumos patalpoje. Apdžiūvus žaizdoms temperatūra patalpoje pakeliama iki 35°C. Per 35-45 dienas išpjautame dugnelyje susiformuoja žirnio dydžio svogūnėliai. Jiems reikia šviesos ir drėgmės (iki 80 proc).
Lauke dugneliai su svogūnėliais sodinami rugsėjo pabaigoje – spalį “aukštyn kojomis”. Anksčiau sodinti neverta, nes svogūnai geriausiai įsišaknija, kai dirvos temperatūra sumažėja iki 7-9°C. Žiemai pridengiama lapais arba eglišakėmis. Taip tegul auga dvejus metus. Trečią vasarą dugneliai iškasami, svogūnėliai atskiriami, apdžiovinami ir sodinami į lysves kas 15 cm. Čia augdami ir pražysta.

Jacintams parinkite saulės apšviestą vietą su nedideliu nuolydžiu į pietų pusę. Jiems tinka neutrali (pH 6-7), puveninga (derlingos žemės sluoksnis – ne mažiau kaip 25 cm), vandeniui laidi priesmėlio arba priemolio dirva.
Hiacintus rekomenduojama tręšti ir mineralinėmis, ir organinėmis trąšomis, ypač jeigu žemė skurdoka. Tręšiant organinėmis trąšomis, mineralinių trąšų reikia 2-3 kartus mažiau. Gerai perpuvusį, smulkiai trupantį mėšlą, taip pat įvairius pūdinius galima išberti kartu su mineralinėmis trąšomis.

Eilutėse jacintai sodinami taip, kad tarpas tarp dviejų gretimų svogūnų būtų ne mažesnis negu jų skersmuo. Nuo svogūno dydžio priklauso jo sodinimo gylis – griovelis turi būti 3 kartus gilesnis nei sodinamų svogūnėlių aukštis. Taigi, stambiems svogūnėliams kasami 15 cm, mažesniems – ne seklesni kaip 6-7 cm gylio grioveliai. Ant vagų jacintai sodinami tankiau negu lysvėse. Į griovelį rekomenduojama įberti švaraus, geriausia upės smėlio arba smulkaus nekalkinto žvyro. Nustatyta, kad juo sausiau svogūnai auga, tuo mažiau serga.

Lysvėse auginamus jacintus taip pat galima pražydinti anksčiau. Anksti pavasarį supurentas lysves uždenkite plėvele, kol išlįs daigai. Sausu oru juos reikia palieti. Jeigu lysves rudenį mulčiavote ir mulčio nenugrėbstėte, laistyti nebūtina.

hiacintų svogūnėliaiJacintų svogūnai, ypač dideli, kasmet iškasami ir išdžiovinami. Taip jie paskatinami suformuoti gražius ateinančių metų žiedynus. Kasama, kai lapai jau sukritę ant žemės, bet dar ne visai pageltę.

Iškasti svogūnėliai keletą valandų padžiovinami gryname ore (galima palikti saulėje). Paskui sukraunami į dėžutes arba medžiaginius maišelius ir džiovinami gerai vėdinamoje, šiltoje (25-30°C) patalpoje. Apdžiūvę svogūnai kruopščiai nuvalomi, pašalinami smėlio, žvyro, žemės likučiai, sausi atsilupę lukštai, sudžiūvusios šaknys ir dugnelio plėvelė. Ji turi lengvai nusilupti.

Svarbiausia laiku nulupti plėvelę, nes ji atsiskiria tik nuo pakankamai apdžiūvusių svogūnų. Vėliau vėl “prikepa” ir lengvai nebenusilupa. Nuvalyti svogūnai džiovinami dar apie mėnesį. Paskui temperatūra sumažinama iki 15-20°C. Svogūnus galima sukrauti į kartonines dėžes ir uždengti. Siūloma dėti dugneliais į viršų – taip esą geriau formuojasi dukteriniai svogūnai.

Jacintų auginimas
Hiacintas

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama