Augalai

Arabinis kavamedis

Arabinis kavamedis

Arabinis kavamedis (Coffea arabica) kilęs iš Etiopijos bei pietinio Sudano. Šie augalai gana jautrūs laistymo vandens kokybei, todėl juos geriausiai laistyti 3 paras atvirame inde palaikytu ir truputį pašildytu (3-5 laipsniais šiltesniu už kambario temperatūrą) vandeniu. Kaip alternatyva puikiai tinka tvenkinio ar lietaus vanduo, bet jį taip pat reikia pašildyti. Arabinis kavamedis botanikojeLaistoma gausiai, bet žemė tarp laistymų turi pradžiūti. Į padėklą išbėgęs vanduo po 15 min išpilamas. Po dienos žemė vazone atsargiai supurenama. Žiemą laistoma kartą per savaitę arba rečiau ir ne taip gausiai. Jeigu kambario temperatūra (arba palangės) nukrenta žemiau 15°C, laistyti negalima.

Vasarą kavamedžiams labai patinka vakarinės vonios. Nepatingėkite ir nupurškite savo augintinį nuo “galvos iki kojų”. Žydinčių kavamedžių purkšti negalima. Dėl dažno purškimo ant lapų greičiau nusėda dulkės, todėl nedideli augalai kartą per savaitę nuprausiami po dušu, o didesnių kavamedžių lapai bent kartą per mėnesį nuvalomi drėgnu audiniu.

Dažniausiai pasitaikanti liga – lapų nekrozė. Lapai, o ypač lapų pakraščiai nusidažo rudai geltonai, atsiranda džiūvančios dėmės. Ligą gali pernešti virusai arba augalas suserga, kai prastai prižiūrimas. Kavamedžiai jautriai reaguoja į laistymą, temperatūrą ir maisto medžiagų trūkumą. Lapų nekrozė dažnai pasireiškia tuomet, kai žiemą kavamedžiai perlaistomi ir šaknims pradeda trūkti deguonies, arba atvirkščiai – šaknys perdžiūva, kai laistoma šaltu vandeniu arba pertraukia skersvėjis, taip pat kai trūksta fosforo trąšų. Anksčiau buvo manoma, kad lapų nekrozę sukelia sausas kambarių oras, bet tai nepasitvirtino.

Kavamedis vazone
Kavamedis namuose
Žydintis kavamedis
Kavamedis iš pupelių

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama