Augalai

Araukarija (medis)

Araukarija medis

Medis araukarija (Araucaria), arba kambarinė eglutė, kaip jas meiliai vadina gėlių augintojai, parduotuvėse dažniausiai pasirodo prieš pat šv. Kalėdas. Jų tankios, purios, minkštais žvyneliais aplipusios šakos ratais “lipa” į pačią viršūnę ir iš tiesų primena egzotišką eglutę. Gražu pažiūrėti! Nenuostabu, kad dažno širdis neišlaiko – araukarijas labai greitai išperka.

Araukarija namuose​Namuose dažniausiai auginamos aukštosios araukarijos (Araucaria heterophylla). Jos kilusios iš Norfolko salos Australijos rytuose. Ten visus metus drėgna, vasarą – šilta, o žiemą temperatūra nukrenta iki 10° C. Gruntas akmenuotas, laidus vandeniui, žemė skurdi ir rūgštoka (pH 4.5 – 5.0). Natūraliai aukštosios araukarijos užauga net iki 60 m, o sėklos 10 cm ilgio ir 12 cm skersmens.

Europoje australietiškos eglutės buvo populiarios iki XIX a. pabaigos, vėliau jas išstūmė centralinė šildymo sistema. Karštis ir sausas oras žiemą araukarijas greitai “suėda”. Šoninės šakelės pagelsta, paskui nukrinta ir per porą mėnesių eglutės nuplinka. Tai palyginti nereiklūs augalai, bet gerai peržiemoja tik šviesioje, 3-14° C temperatūros patalpoje. Tinka įstiklinta veranda, šaltas žiemos sodas ar net šviesus garažas. Vasarą araukarijas galima laikyti lauke, pavėsyje.

Jauni augalai persodinami kas 2-3 metai, senesni – rečiau. Žemės reikia laidžios, rūgščios, tinka rododendrams skirti substratai arba durpinės, kompostinės žemės ir smėlio (2:4:1) mišinys.

Žemė vazone visuomet turi būti drėgna, bet vandenį iš padėkliuko išpilkite. Tręškite tik vasarą, rododendrams skirtomis trąšomis ir geriau nepadauginkite – araukarijos labai jautrios druskų pertekliui.

Vegetatyviai padaugintos gražesnės už sėjinukus, bet auginiai sunkiai įsišaknyja. Nupjautos viršūnėlės (per 4-5 cm nuo viršūninio pumpuro) porą valandų palaikomos šaltai. Paskui į pundelį surišamos šoninės šakelės, sodinama į durpių ir smėlio mišinį (1:1) ir kruopščiai uždengiama plėvele. 18-20°C temperatūroje araukarijos įsišaknyja per 4-5 mėnesius, o kartais prireikia net pusmečio. Taigi verčiau nusipirkti parduotuvėje.

Sėklomis araukarijos dauginamos retai. Sėjama į smėlio, viržinės žemės (1:2) ir žiupsnelio trintos medžio anglies mišinį ir užklojama sluoksneliu drėgnų miško samanų. Šviežios sėklos 20-28°C temperatūroje sudygsta per mėnesį. Sėjinukai būna ne tokie gražūs, ištįsta, o šakos retos.

Araukarija vazone
Kambarinė eglutė - araukarija
Kambarinis medis araukarija
Araukarija kambarinis medis

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama