Augalai

Ptilotus (Uodegažiedis)

Ptilotus (Uodegažiedis)

Uodegažiedis botanikojeAukštasis uodegažiedis (Ptilotus exaltatus) išvaizdus žolinis augalas anglų kalboje žinomas žaismingu pavadinimu Mulla Mulla. Auginamas dėl labai dekoratyvių, šluotelės formos “uodegėlių” – gėlės žiedynų.

Uodegažiedžiai yra daugiametės gėlės žydinčios visą vasarą, akį traukiančios savo puriais, rausvos bei violetinės, šviesios, neoninės spalvinės gamos kūgio formos žiedynais.

Ptilotus exaltatus ‘Joey‘ dėl savo išskirtinės išvaizdos kai kur būna vadinamas pūkuotomis uodegėlėmis, violetinėmis smilgomis ir panašiais pavadinimais. Mūsų krašte tai gana retas žolinis augalas, todėl net ir labiau patyrę gėlių augintojai ne visuomet atatpažįsta koks tai augalas.

Augalas kilęs iš itin sauso klimato zonos kraštų (gamtoje auga centrinėje, pietinėje bei vakarinėje Australijoje) todėl mūsų krašte atkurti tinkamas klimato bei dirvožemio sąlygas reikalingas šių žolių auginimui nėra labai paprastas užsiėmimas.

Geriausiai uodegažiedis auga atvirose, saulės kepinamose pievose. Lietuvoje auginamas kaip vienmetis, nes neišsilaiko kuomet lauko temperatūra krenta žemiau -6°C. Akcentuojama, jog augalas puikiai auga sausame dirvožemyje, tačiau laistymas šiai egzotiškai gėlei taip pat reikalingas.

Violetinės lauko gėlės
Uodegažiedis (Ptilotus)
Ptilotus exaltus 'joey'
Uodegažiedis

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama