Receptai

Arbatos nuo temperatūros

Arbatos nuo temperatūros

Pakilus temperatūrai dažnai ieškome naminių metodų pagerinti savijautą ir padėti organizmui kovoti su ligos simptomais. Štai keletas arbatų, kurias ruošiu nuo temperatūros ar peršalimo simptomų.

1. Dirvinio asiūklio arbata.

8 g išdžiovintos dirvinio asiūklio žolės užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaikyti valandą, nukošti. Gerti po 1/4 stiklinės 4 kartus per dieną.

2. Liepžiedžių arbata.

Arbatinį šaukšteli liepos žiedų užplikyti stikline verdančio vandens, 10 min. palaikyti, nukošti. Nuovirą gerti karštą kelis kartus per dieną.

3. Raktažolės arbata.

Valgomąjį šaukštą pavasarinės raktažolės lapų užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 2 val., nukošti. Gerti po 1- 2 valgomuosius šaukštus 4- 5 kartus per dieną.

3. Kraujažolės arbata.

20 g išdžiovintos susmulkintos kraujažolės žolės užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, pavirti 10 min., atvėsus nukošti. Gerti po 1- 2 valgomuosius šaukštus 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgi.

4. Aviečių arbata.

2 valgomuosius šaukštus sausų avietės uogų užpilti 400 ml verdančio vandens, palaikyti 1 valandą, nukošti. Gerti po 50 ml su medumi 4- 6 kartus per dieną.

5. Gervuogių lapų arbata.

4 arbatinius šaukštelius gervuogių lapų užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, atvėsus nukošti ir lygiomis dalimis išgerti per dieną.

6. Saulėgrąžos arbata.

2 valgomuosius šaukštus saulėgrąžos žiedlapių užpilti 1/2 litro verdančio vandens. Po 10 min. nusunkti ir gerti su medumi po 1 stiklinę 2- 3 kartus per dieną.

7. Bruknių lapų arbata.

5 g bruknės lapų užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 12 val., nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės 2 kartus per dieną.

8. Bruknių lapų arbata.

20 g bruknių lapų užpilti 3 stiklinėmis verdančio vandens, pavirti 10 min, kiek atvėsus nukošti. Gautą kiekį išgerti per dieną per 3 kartus.

9. Blindės žievės arbata.

Arbatinį šaukštelį susmulkintos blindės žievės užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 2 val., nukošti. Gerti po 2 valgomuosius šaukštus 3- 4 kartus per dieną prieš valgį.

10. Paprastosios katžolės arbata.

2 arbatinius šaukštelius išdžiovintos žolės užpilti 250 ml verdančio vandens, uždengus palaikyti 2 val., nukošti. Gerti po 50 ml 4- 5 kartus per dieną.

11. Vaistažolių arbata

Sudėtinės dalys: Liepos žiedai 20 g, čiobrelio žolė 20 g, vaistinės ramunėlės žiedai 20 g. Arbatinį šaukštelį mišinio užpilti stikline verdančio vandens, 5 min. palaikyti, nukošti. Nuovirą po 1/2 stiklinės gerti šiltą keletą kartų per dieną.

12. Vaistažolių arbata

Sudėtinės dalys: aviečių lapai 20 g, aviečių uogos 10 g, raudonėlio žolė 20 g, ankstyvojo šalpusnio lapų 20 g. Valgomąjį šaukštą mišinio užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, 10 min. pavirti ant mažos ugnies, nukošti. Vakare prieš miegą išgerti stiklinę karšto nuoviro.

13. Vaistažolių arbata

Sudėtinės dalys: avietės uogų 15 g, liepos žiedų 15 g, triskiaučio lakišiaus žolės 15 g, raktažolės žolės 10 g, raudonėlio žolės 15 g, varnalėšos šaknys 20 g, juoduogio šeivamedžio žiedų 10 vnt. Valgomąjį šaukštą mišinio užpilti stikline verdančio vandens, palaikyti 20 min., nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės nuoviro 3- 4 kartus per dieną.

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti