Paprastasis krapas (Anethum graveolens L.) – salierinių (Apiaceae) šeimos vienmetis žolinis augalas. Užauga 40 – 120 cm aukščio. Savaime auga Pietvakarių Azijoje ir Šiaurės Rytų Afrikoje, bet auginamas visoje Europoje, Viduržemio jūros šalyse, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.
Gentyje yra 3 rūšys, Lietuvoje auginami vienos rūšies krapai.
Pirmą kartą krapai paminėti dar senuosiuose Egipto raštuose. Jie ypač vertinami Švedijoje, kur laikomi nacionaliniu prieskoniu. Lietuvoje labai paplitę ir auginami daržuose kaip prieskoniniai ir vaistiniai augalai. Prieskoniams vartojami žali, rečiau džiovinti lapai, žiedynai ir stiebai. Vaisiai dažniausiai džiovinami.
Krapo stiebas stačias, apvalus, su balsvais dryžiais, plikas, šakotas. Lapai 3-4 kartus plunksniškai suskaldyti, siūliški. Žiedynai apie 15 cm skersmens, su 30 – 50 stipinų. Žiedai gelsvi. Vaisiai rusvi, kiaušinio arba elipsės formos, iš šonų suploti, 3-7 mm ilgio, iki 3-4 mm pločio. Žydi liepos – rugsėjo mėn. apie 14 dienų. Vaisiai subręsta rugpjūčio – rugsėjo mėn., subrendę išbyra ir pasisėja patys.
Krapai nereiklūs, jiems tinka įvairi daržo žemė, tačiau geriausiai auga atviroje ir saulėtoje vietoje, rudenį kalio ir fosforo trąšomis patręštoje, gerai įdirbtoje, humusingoje, purioje priemolio arba priesmėlio dirvoje. Pakenčia pusiau pavėsį, todėl galima auginti tarp kitų daržovių (morkų, burokėlių ir pan.).
Dauginami sėklomis, kurios daigios 2 metai. Dažniausiai sėjama vėlai rudenį arba anksti pavasarį (balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje), 1-2 cm gyliu. 1 kvad.m lysvės apsėti reikia 1-1,5 g sėklų.. Dygti pradeda 5°C šilumoje, greičiausiai sudygsta šiltu ir drėgnu oru (20 – 25°C).
Jeigu visą vasarą norite skinti jaunus lapelius, krapus sėkite keletą kartų kas 2-3 savaitės. Jiems nereikia ypatingos priežiūros, užtenka purenti tarpueilius ir ravėti piktžoles. Kartais jaunus augalus pavasarį sunaikina amarai. Tuomet tenka sėti dar kartą, chemikalais krapų purkšti negalima.
Krapai labai vertingi, juose daug eterinių aliejų, vitaminų, mineralinių druskų, geležies, fosforo, kalio. Visos dalys maloniai specifiškai kvepia. Senovėje sakydavo, kad krapai apsaugo maistą nuo “gedimo skrandyje”. Šis augalas tinka kaip uždaras įvairiems patiekalams. Jis aromatizuoja ir vitaminizuoja maistą, suteikia malonų skonį, praturtina vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šviežių lapų dedama į salotas, mėsos, žuvies, daržovių sriubas, antruosius patiekalus, beriama ant sumuštinių, skaninamas majonezas. Krapais gardinami jau paruošti patiekalai arba jų dedama 5 min. prieš baigiant virti. Sėklomis skaninami duonos gaminiai, actas, marinatai. Eterinis aliejus naudojamas konditerijos, likerių pramonėje ir parfumerijoje.
Teksto komentarai