Valgomieji dumplainiai (Physalis) – bulvinių (Solanaceae) šeimos atstovai iš Pietų ir Centrinės Amerikos.
Šiuo metu galima paskanauti saldžiavaisių dumplainių, smulkiomis uogomis, stambiomis uogomis. Šios niekuo neprimena tų senųjų, kurių vien pavadinimą prisiminus – noro auginti nebelieka.
Augalai į lauką sodinami daigais, nes tai ilgo vegetacinio periodo augalai. Vaisiai būna apsupti apvalkalėliu, mažučiai, vos vyšnios dydžio. Augaliukas siekia 30 – 40 cm. Pradeda nokti rugpjūčio viduryje. Skinti užtenka pora kartų per savaitę.
Pernokę dumplainio vaisiai visada būna labai saldūs, tačiau nenuskinti krenta.
‘Siurpriz’ dumplūnių krūmeliai mažučiai, smulkučiai, bet apkibę daugybe vaisių, kuriuos valgysim tikrai su malonumu, tačiau iš jų galima virti džemus, uogienes, džiovinti. Džiovintas dumplainio uogas naudoti kaip razinas ar dėti į patiekalus, saldžias sriubas.
Tereikia pabandyti, o vėliau jiems vietą visada atrasime.
Stambiavaisio dumplainio krūmai gali siekti 150 cm aukštį. Apimtis krūmo gali būti iki 3 metų. Dumplainio augalo žiedai gelsvi. Vėliau jų vietoje formuojasi apvalkalėliu apsupti vaisiai. Vaisiai nuo žalsvos spalvos nokstant keičiasi iki gelsvos. Sunokę nuskinti šaldytuve puikiai laikosi iki pavasario. Iš jų galima virti džemus, naudoti kaip priedą verdant kitokių uogų džemą.
Teksto komentarai