Valgomoji viksvuolė (Cyperus esculentus) – daugiametis žolinis viksvuolinių (Cyperaceae) šeimos augalas linijiškais lapais, tačiau mūsų kraštuose auginamas kaip vienmetis.
Jis priklauso viksvinių šeimai. Tai augalas, kurį galima su žole sumaišyti, nes ūgtelėję lapai niekuo nesiskiria nuo eilinės žolės. Gali augti ir prastoje žemėje. Mėgstantis vandenį, bet kad nebūtų pastoviai šlapia. Krūmeliai iki 30 – 40 cm aukščio. Ši kultūra nėra plačiai auginama, nors gumbai labai maistingi, skanūs.
Rudenį, galima sulaukti iki 500 įvairaus dydžio gumbelių. Maistui naudojami visokio dydžio gumbeliai, tačiau mažus atrinkti maistui, didelius – kitų metų sodinimui. Gumbeliai gyvybingi išlieka 3 metus. Sėklinius gumbelius perplaunam kalio permanganato tirpalu, išdžiovinam ir laikom medžiaginiam maišelyje ar stiklainyje sumaišytus su smėliu vėsioj vietoj, kad neperdžiūtų.
Rudenį, po pirmųjų šalnų, lapai pamažu pradeda gelsti. Tai metas gumbelius iškasti ir lauke apdžiovinti iki dėmelių pasirodymo. Tokie gumbeliai puikiai laikosi ir nesupūna.
Valgyti skaniausi – nesubrendę, švieži, minkšti, kurie ir rusvos odelės neturi arba ji dar minkšta, plona. Skoniu primena lazdyno riešutus. Smulkintus, kepintus galima dėti į kepinius, tortus. Iš skrudintų galima virti kavą.
Teksto komentarai