Receptai

Putino uogos su degtine

putino uogos su degtine

Putino medis nemažai pasižymėjęs Lietuvių folklore bei tautosakoje, tačiau ne visi žino ką galima nuveikti su jo uogomis. Tai visai nėra nuostabu – rudenį paragavę ryškiaspalvių uogelių greičiausiai nusivilsite – jos karčiai rūgščios ir turi speficinį kvapą kuris daugumai tikrai nėra malonus. Tačiau šį kartą noriu papasakoti būtent apie šių uogų receptą, kuris mane nustebino jau prieš daug metų. Iki tol nebuvau ragavęs užpiltinės su putino uogomis. Įdomu tai, kad saikingai vartojamas putino uogų užpilas su degtine yra puiki priemonė kovai su peršalimo ligomis ir imuniteto stiprinimui šaltuoju metų laiku.

Kaip namuose pasigaminti putino uogų ir degtinės uzpiltines

Analogiškam receptui taip pat tinka naminė degtinė, užpilų degtinė bei maistinis spiritas

Tiems kurie mažiau susipažinę su įvairių užpilų gamyba priminsiu, kad šiame recepte, panašiai kaip ir šermukšnių užpiltinės gamyboje, o taip pat ir kai kurių kitų, šioje svetainėje aprašomų užpilų gamyboje, putino uogos užpilo gamybai renkamos po pirmųjų šalnų. Svarbu, kad šias uogas rinktumėte tada, kai jas švelniai “apdorojo” šaltukas. Putino uogos ant šakų laikosi ilgai, net ir po to kai medis jau bus savo lapus numetęs, todėl nebijokite išlaukti reikiamo momento, ir patikėkite – kokybiškam rezultatui gauti tai yra labai svarbu.

Kam gi to reikia? O gi todėl, kad gamta viskuo pasirūpina pati ir uogos po šalnų nebebūna tokios rūgščios. Na, o kalbant apie kokybišką rezultatą dar turiu pabrėžti, kad žaliava gamybai yra ne tik surenkama, nuplaunama, bet ir perrenkama kruopščiai apžiūrint ir atrenkant netinkamas uogeles išmetimui. Tarp jų visuomet pasitaiko neprinokusių, pažeistų ar pagedusių vaisių kurių vartoti verčiau nereikia.

Jeigu esate itin krūopštūs kaip aš – galite kiekvieną gamybai atrinktą uogelę pradurti smeigtuku ir tik tuomet įmesti į indą gamybai, tai padės sultims greičiau ištekėti ir užpiltinės gamybos procesas bus šiek tiek sklandesnis.

Namų gamybos užpiltinė iš putino uogų su degtine

putino uogų užpiltinė su degtineReceptas su paprasčiausia degtine yra lengviausiai paruošiamas ir matyt dėl to galima sakyti yra populiariausias tarp liaudies. Čia nėra nieko įpatingo ir užtenka bendro supratimo apie produktų maišymą, indų sterilizavimą bei ingredientų proporcijų taikymą. Štai viena pastaba dėl cukraus – kuo daugiau jo naudosite, tuo tirštesnės konsistensijos gausis galutinis produktas.

Sudedamosios dalys:

• 1 kg Putino uogų;
• 1 litras Degtinės;
• 200 gramų Granuliuoto cukraus;

Sudėkite visus ingredientus į paruoštą švarų patogiai užsukamą ar užkemšamą indą, užpilkite alkoholiu. Palikite tamsioje vietoje maždaug pusantro ar dviems mėnesiams tačiau nepamiškite nuolat pakratyti ir pamaišyti (neatidarant). Praėjus šiam laikui nukoškite per kelis marlės sluoksnius. Išpilstykite į atskirus buteliukus ar kitą tarą kurioje planuojate užpiltinę laikyti ilgesnį laiką. (Sakyčiau, kad tokios užpiltinės saugojimo terminas iki 2.5 metų, vėliau rekomenduočiau gaminti šviežią produktą, nes taip iš jo gausite daugiau naudos)

Šį receptą nesunkiai galima patobulinti pridedant citrinos. Paprastai yra daroma taip:

• 300 gramų Putino uogų;
• 200 gramų Granuliuoto cukraus;
• 200 ml Vandens;
• 1 vnt. Citrinos;
• 0.5 litro Degtinės;

Nuplaukite ir perrinkite uogas, pašalinkite kotelius. Putino uogas sumalkite trintuvu; jei jo neturite, galite jas pertrinti šaukštu per tankų sietelį.
Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą ir atvėsusį supilkite į trintas uogas. 30 sekundžių pašildykite citriną mikrobangų krosnelėje (taip žievelę bus lengviau pašalinti), tada aštriu peiliu arba daržovių skustuvu nuskuskite geltoną citrinos žievelės dalį. Skutant stenkitės neužkabinti daug baltosios dalies (ji yra karti). Į uogas suberkite tik žievelę ir užpilite degtine, gerai išmaišykite. Šis receptas šiek tiek greitesnis už ankstesnįjį. Palikite ruošiamą užpilą tamsioje vietoje lygiai 2 savaites. Filtruokite jį per 4 marlės sluoksnius ir sandariai uždarykite buteliuose. Laikykite užpilą ne ilgiau kaip vienerius metus.

Egzistuoja analogiški receptai kuriuose naudojamas spiritas tačiau paprastai tokiu atveju, jeigu alkoholis siekia 50-65% stiprumą, gamybos metu yra pridedama iki 0.5 ar 1l vandens (Priklausomai nuo to kokio stiprumo norite turėti galutinį gaminį).

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama