Augalai

Monažolė

Augalas Monažolė

Vandeninė monažolėVariegata‘ (Glyceria maxima L.) – puikus augalas tvenkinio pakrantei sutvirtinti, be to, labai puošnus.

Monažolė glyceria maximaMonažolės lapukai būna žalsvai gelsvi, su plačiu baltu išilginiu dryžiu. Auga 40-60 cm aukščio kupstu, panašiai kaip viksvos. Stiebelių viršūnėlės svyrančios.

​Sodinama labai sekliai pakrantėje arba drėgnoje žemėje. Gali augti gėlyne, jeigu nuolat laistoma arba žemė drėgna. Geriausiai jaučiasi saulėje (jeigu auga pakrantėje ar pelkutėje) arba pusiau pavėsyje (saulėje sausoje žemėje lapai apsvyla, išblunka).

Vandeninės monažolės labai greitai plinta plonais ilgais šakniastiebiais, sudaro sąžalynus ir kai kuriose šalyse naikinamos kaip piktžolės. ‘Variegata’ monažolės auga ne taip sparčiai, bet labai mažuose ir sekliuose baseinėliuose jas geriausiai sodinti vazonėliuose.

Vandeninė Monažolė
Monažolė

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama