Augalai

Dekoratyviniai lubinai

Dekoratyviniai lubinai

Lubinų šeimoje yra apie 200 rūšių augalų, kurie natūraliai auga Šiaurės Amerikoje ir Viduržemio jūros regione. Tai vienmečiai, dvimečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai, kartais puskrūmiai.

Dekoratyvinis lubinasDekoratyviniai lubinai (Lupinus polyphyllus) traukia akį savo žiedynais, kurie būna balti, geltoni, mėlyni, violetiniai, rausvi, kreminiai, raudoni, karmino spalvos ir purpuriniai. Smulkūs lubino žiedeliai sutelkti į stačios kekės formos žiedynus. Lubinai yra nereiklūs, ilgai žydi, jų žiedynai dideli ir ryškūs, bet gėlynuose vis dar reti. Etnografiniuose darželiuose auginami rūšiniai lubinai nėra labai gražūs, bet hibridiniai papuoštų bet kokį gėlyną.

Dekoratyviniai lubinai kilę iš Šiaurės Amerikos. Atsparūs šalčiui, sausroms, nereiklūs dirvai ir šviesai. Lietuvoje prigijo ir savaime auga pakelėse ir pamiškėse.
Tai daugiamečiai, žoliniai, 80-120 cm aukščio augalai. Žiedeliai mėlyni, 30-35 cm ilgio žiedynuose – kekėse. Žydi birželį 20-30 dienų. Pašalinus peržydėjusius žiedynus, rugpjūtį žydi dar kartą. Sėklos daigios 3-4 metai. Gėlynuose auginami nuo 1826 m. Sukurta daug gražių sodinių formų ir veislių daugiamečių lubinų įvairių spalvų žiedais, pasitaiko dvispalvių.

Abendglut‘ lubinai užauga iki 100 cm aukščio. Žiedeliai tamsiai raudoni, sutelkti į 40 cm ilgio žiedynus. Žydi birželį, 30-35 dienas.
Albus‘ – 110 cm aukščio, žiedeliai balti, 30 cm ilgio žiedynuose. Žydi birželį 35-40 dienų.
Apricot‘ – iki 90 cm aukščio augalai oranžiniais žiedeliais. Žiedynai apie 40 cm ilgio, žydi įpusėjus birželiui, 30-35 dienas.
Carmineus‘ – 100 cm aukščio. Žiedeliai raudoni, sutelkti į 40 cm ilgio žiedynus. Žydi nuo birželio apie 30-35 dienas.
Neue Spielarten‘- iki 110 cm aukščio. Žiedynai 40 cm ilgio, žiedai rausvai oranžiniai. Žydi birželį, 30-35 dienas.
Roseus‘ – iki 110 cm aukščio. Žiedeliai rausvi, 40 cm ilgio žiedynuose. Žydi birželį apie 40 dienų.
Rubinkonig‘- 100 cm aukščio lubinai raudonai violetiniais, 40 cm ilgio žiedynais. Žydi birželį, 30-35 dienas.
Minaret‘ – žemaūgiai daugiamečiai lubinai. Anksti pasėjus, pražysta dar tų pačių metų liepą – rugpjūtį. Užauga iki 50 cm, cilindro formos žiedynai labai stambūs, iki 30 cm ilgio. Žiedeliai įvairių spalvų, ryškūs.
Lulu‘ – suformuoja kompaktiškus 50-60 cm aukščio kerus. Žydi 2 kartus – birželį (peržydėjusius žiedynus reikia nuskinti!) ir rugpjūtį. Mėgsta šviesą, nereiklūs dirvai, atsparūs šalčiui. Sėti galima balandį tiesiai į lysvę, pražysta po 13-15 savaičių.

Hibridiniai lubinaiHibridiniai lubinai (Lupinus x hybridus hort.) – vienmečiai, iki 1 m aukščio. Žiedeliai nestambūs, balti, mėlyni, žydri, geltoni, rausvi, raudoni, tamsiai raudoni, tankiuose puriuose žiedynuose. Žydi nuo birželio iki rudens. Sėklos subręsta rugpjūtį, daigios būna 5 m.

Kai kurie žemaūgiai lubinai (Lupinus nanus) labai gardžiai kvepia. Jie iki 60 cm aukščio, vienmečiai. Žiedai pastelinių spalvų, kvepia kaip pelėžirniai. Žydi nuo liepos iki šalnų. Gražūs visą sezoną, nes nuolat priauga naujų ūglių. Kaip ir kiti ankštiniai augalai, žemę praturtina azotu. Atsparūs šalnoms. Sėjami pavasarį tiesiai į lysvę, kaip ir kiti vienmečiai augalai.

Medėjantys lubinai (Lupinus arboreus Sims) – daugiamečiai, užauga iki 1.5 m aukščio. Žydi liepą – rugpjūtį baltais arba geltonais žiedais.

Gražiausi saulėtoje vietoje augantys lubinai, tuomet jų lapai būna sodrūs, o žiedai ryškūs. Dirvai nereiklūs, gerai auga silpnai rūgščiuose arba silpnai šarminiuose priemoliuose. Kalkingoje žemėje (pH daugiau kaip 7.5) suserga chloroze, ima gelsti lapai. Labai rūgščią žemę reikia pakalkinti dolomitmilčiais (5 kg/1 kvad. m), o šarminę – parūgštinti durpėmis (kiekis toks pats). Nepakenčia stovinčio vandens, jau geriau auga smėlyje.
Lubinų auginimasLubinams nereikia azotinių trąšų, nes ant šaknų gyvenančios bakterijos kaupia azotą. Anot kai kurių gėlininkų, daugiamečius lubinus geriausiai sėti rudenį, spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje, po pirmų šalnų. Sėjinukai pražysta kitų metų rugpjūtį. Tačiau sunku pataikyti tikslų sėjos laiką, o per anksti pasėti lubinai greitai (per 7-10 dienų) sudygsta, iki šalnų nespėja sustiprėti, ir per žiemą sunyksta. Tuomet jau geriau sėti pavasarį į lysvę arba vazonėlius. Lubinų pagrindinė šaknis liemeninė, ją nesunku sužeisti, todėl pikuojami tik labai jauni augalai arba daigai iki persodinimo į gėlyną auginami giliuose vazonėliuose.

Dekoratyvinius lubinus nesunku padauginti ir vegetatyviai. Pavasarį dauginama pašakninėmis skrotelėmis, vasarą – auginiais (tinka lapų pažastėlėse augantys šoniniai ūgliai). Peržydėję lubinai dauginami augimo pumpurais, kurie susiformuoja prie stiebo pagrindo. Jie išpjaunami aštriu peiliu kartu su šaknies kaklelio gabalėliu ir sodinami į priesmėlį pavėsyje. Per 20-30 dienų įsišakniję daigai persodinami į nuolatinę vietą. Kartais pražysta tais pačiais metais.
Lubinai gražiai atrodo augdami nedidelėmis grupėmis. Jie sodinami mišriuose gėlynuose kaip ryškus ir žaismingas kitų gėlių fonas. Netinka kaip gėlyno akcentas, nes peržydėję kurį laiką būna nedekoratyvūs. Dera su melsvėmis, vilkdalgiais, lelijomis, astilbėmis, pentiniais.

Raudoni lubinai
Geltoni lubinai
Balti lubinai
Lubinai gėlyne
Lubinas (gėlė)

Apie autorių

Justinas Pakalnis

Justinas Pakalnis

Negaliu tiksliai pasakyti, kada mane pažįstantys žmonės ėmė vadinti žolininku. Dar vaikystėje senelis visuomet pasiimdavo drauge į laukus kur jis kantriai pasakojo man apie kiekvieną žolelę, o aš įdėmiai klausydavau. Vakarais rišdavome surinktas gėrybes į pundelius ir kabindavome šiaurinėje trobos pusėje esančioje verandoje.

Teksto komentarai

Komentuoti

Reklama

Reklama